Rafael Vallbona guanya el premi Sant Joan amb una novel·la sobre una nissaga familiar de la Cerdanya

La casa de la frontera explica la història de la família Grau, propietària d’un hostal al barri de la duana de Puigcerdà

El periodista Rafael Vallbona durant la roda de premsa del Premi BBVA Sant Joan aquest dilluns 19 de juny de 2017. (Horitzontal)
photo_camera El periodista Rafael Vallbona durant la roda de premsa del Premi BBVA Sant Joan aquest dilluns 19 de juny de 2017.

L'escriptor i periodista Rafael Vallbona (Barcelona, 1960) va guanyar ahir al vespre el 37è Premi Sant Joan de novel·la amb La casa de la frontera, que narra els fets més rellevants que han transformat la Cerdanya i Catalunya des de la Setmana Tràgica, passant per la Guerra Civil i arribant fins a l'auge del turisme. La trama s'inicia el dia de la jubilació de la mare de la família Grau, que tanca per última vegada l'establiment de queviures que regentava a la duana de Puigcerdà. A partir d'aquí, la narració recorre cinc generacions de la nissaga. "Conèixer els Grau m'ha permès entrar més a fons en la història d'aquella zona. Qualsevol episodi que m'explicaven superava l'anterior", ha destacat Rafael Vallbona. "No pensava que guanyaria i he guanyat. Ara tinc una responsabilitat arriscadíssima: que el proper llibre sigui millor", ha confessat l'escriptor. L'autor ha explicat que darrera de la història també hi ha la voluntat de mostrar que la Cerdanya "no tot són flors i violes". Segons el periodista, la zona ha patit al llarg de la història i, a més, la vida a allà "no és el paradís".

La casa de la frontera és un relat de no ficció que, segons Vallbona, compta amb "realitat construïda". Després de nou anys de treballar amb aquesta novel·la ha dit que ha estat l'experiència humana i cultural "més gran" de la seva vida.

"Vaig conèixer la família Grau un dia que se'm va espatllar la bicicleta i vaig portar-la a arreglar a la seva botiga. L'avi de la família em va reconèixer perquè s'havia llegit un llibre meu i aquí va començar tot", ha explicat l'escriptor. "Per 'La casa de la frontera' hi ha passat guerres mundials, contraban i un munt de coses. Perquè a la Cerdanya a més de descansar s'hi anava a fer negocis i conxorxes polítiques", ha concretat". La casa de la família Grau és actualment una botiga d'esquís i bicicletes, però en el passat havia estat un hostal, un bar i una botiga de queviures.

Autor de més de 50 llibres, Vallbona ha construït el temps de la novel·la a base de flashbacks i flashforwars, de 1892 fins a l'actualitat. Així passa, des d'explicar històries a l'hostal dels Grau d'exiliats i ostes de l'exercit republicà o franquista, fins a parlar de la irrupció del turisme a La Cerdanya després de l'obertura del Túnel del Cadí.

L'obra, ànima de la gent

El jurat del tercer premi més ben dotat de les lletres catalanes l'ha escollit guanyador entre 47 obres presentades a concurs per la seva "pulcritud" i "rigorositat". "La novel·la de Vallbona té un regust a crònica històrica. El jurat l'ha valorada perquè està molt ben descrita i parla de l'ànima de la gent", ha explicat el secretari del jurat i director de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, Joan Carles Sunyer.

Els responsables del certament han assegurat que el premi "és un dels més antics i reconeguts de les lletres catalanes" i han mostrat el seu compromís en "seguir treballant" per potenciar el sector literari català. Entre les 47 obres presentades al concurs han predominat les novel·les amb 39 originals, seguit dels llibres de contes, un diari i prosa.