Quaranta anys dels Amics de Cerdanya

Aquesta entitat va néixer el 1977 amb el propòsit de donar cobertura legal a la revista comarcal Rufaca

20171130_205019
photo_camera Una trobada dels Amics de Cerdanya. Foto: Jordi Pardinilla.

Ara fa 40 anys que l’entitat Amics de Cerdanya manté la seva activitat a la comarca i aprofitant aquesta efemèride, aquesta setmana, els col·laboradors de sempre i la junta directiva de l’associació es van aplegar a les darreries del 2017 en un sopar de celebració a Puigcerdà. Una vintena de persones es van congregar en un acte simpàtic i emotiu que va servir per parlar de les anècdotes del passat i dels projectes de futur.

Amics de Cerdanya es va fundar el 1977 i es va crear per tal de poder editar la revista comarcal Rufaca, una eina de comunicació i divulgació que durant anys va ser una de les principals fonts d’informació dels cerdans i que va tancar l’any 1994 per problemes econòmics. La primera persona que va presidir l’entitat va ser Rosa Aguilar, escriptora i col·laboradora en diferents mitjans de comunicació, més coneguda amb el sobrenom de Semproniana. Va estar poc temps en el càrrec però recorda aquella etapa “molt il·lusionant i intensa”.

Malgrat el tancament de la revista, l’entitat va continuar estant activa però va centrar la seva agenda en altres iniciatives. Al llarg d’aquests anys, Amics de Cerdanya ha estat vinculada a les celebracions de la Diada de Cerdanya, del Cerdà de l’Any i de les jornades Torrent Massip (dedicades al Tractat dels Pirineus), de bracet amb l’Institut d’Estudis Ceretans. L’entitat és l’actual responsable de l’edició del Calendari Cerdà. Entre les seves propostes actuals destaca un cicle de conferències que es duen a terme durant tot l’any i ha estat l’organitzadora de les campanyes de recuperació de l’estàtua del brigada Josep Cabrinetty o de la placa d’homenatge a Gaudí (l'arquitecte va fer estada a l'Hotel Europa de Puigcerdà).

A més, entre altres, l'entitat ha impulsat iniciatives com la instal·lació d'una placa de ceràmica amb la imatge de la Mare de Déu de Font-romeu al camí dels Degotalls de Montserrat; el seu recorregut està ornamentat amb monuments a artistes i majòliques evocadores de diverses advocacions marianes.

Finalment, l'entitat ha estat impulsora, amb altres col·lectius i persones, de l'escola multilingüe Jordi Pere Cerdà de Sallagosa, que enguany arriba al seu cinquè curs.

El president de l'entitat, Joan Muntané, que fa més de 20 anys que assumeix el càrrec, explica que en els projectes de futur destaca, entre altres, el suport i la col·laboració de l'entitat a l'edició del llibre "Passejant pels boscos de Cerdanya", del botànic Josep Maria Parareda o els treballs per a l'edició d'un mapa de Cerdanya, amb el suport de l'Institut Cartogràfic de Catalunya.