Puigcerdà ultima els preparatius de la seva fira més antiga i multitudinària

El cap de setmana del 7 i 8 de novembre se celebrarà la Fira Ramdera de Puigcerdà, una vila que té una llarga tradició de fires i mercats. Concretament, després de la repoblació de la Vila pel rei Alfons I l’any 1177, ja al juny de 1182 es va establir la fira. Aquesta es va crear amb caràcter perpetu i anual, posant als firaires sota la protecció reial. Aquest privilegi fou confirmat repetidament pels monarques successors.

06112010-DSC_7818
photo_camera Imatge de l'edició de l'any passat. Foto: Emili Giménez.

Fruit segurament del volum comercial assolit i de la necessitat d’expansió, l’infant Jaume de Mallorca concedí, el maig de 1270, permís per celebrar una segona fira per Tots Sants, que ha perdurat fins els nostres dies.

L’emblema del certamen és el Concurs i la Fira de Cavalls, la mostra de bestiar equí més important del país amb una xifra al voltant del miler de caps de bestiar.

El Concurs Tradicional de Cavalls, que aquest any arriba a la 35a edició, tindrà lloc el matí del dissabte 7 de novembre: a les 11 h concurs de terçones (femelles fins a 2 anys i mig), a les 11.45 h concurs d’eugues amb pollí, a les 12.30 h concurs de terçons (mascles fins a 2 anys i mig), a les 13.15 h concurs de quartons (mascles de menys de 4 anys) i a les 14 h concurs de sementals (sense límit d’edat). També durant el matí es realitzarà el concurs a la millor ramaderia de Cerdanya, amb dues categories: categoria A (6 eugues amb pollí, 2 femelles de recria i 1 semental) i categoria B (3 eugues amb pollí, 1 femella de recria i 1 semental). Després del concurs de cada secció es farà el lliurament dels corresponents premis i a continuació el sorteig de cada any.

Enguany, l’Ajuntament de Puigcerdà tornarà a instal·lar grades per ubicar part del públic que assisteix al concurs.

La fira de bestiar continuarà també durant el diumenge 8 de novembre.

Sens dubte, l’Associació de Criadors de Cavalls de la Cerdanya i els ramaders de la comarca són els protagonistes d’aquest certamen, que es complementa amb les diferents parades de la fira multisectorial a la zona industrial, el centre de la Vila i els carrers a l’entorn de l’estany i el parc Schierbeck. Les atraccions estaran ubicades a la plaça del Call.

La fira genera un volum important d’activitat econòmica a Puigcerdà i a la Cerdanya, essent un dels esdeveniments que porta més gent a la comarca. Alhora és una bona ocasió per conèixer l’oferta turística, comercial i de serveis de Puigcerdà, i per visitar els comerços i restaurants de la Vila.