RECERCA HISTÒRICA

Òscar Jané parla a Puigcerdà de la figura del periodista i polític nord-català, Emmanuel Brousse

Emmanuel Brousse (1866-1926) va desenvolupar una tasca molt important per posar sobre el mapa la Cerdanya, especialment l’Alta Cerdanya, dins del context politicosocial de la III República francesa.
Emmanuel-Brousse
photo_camera Òscar Jané Checa va parlar de la figura del periodista i polític Emmanuel Brousse / Gael Piguillem

Aquest divendres, dia 1 de març, a la Sala “Sebastià Bosom” de l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, de Puigcerdà, va tenir lloc la tercera i darrera conferència del IX Cicle: “Explica’m una història”, que portava per títol: “Emmanuel Brousse: pensar el món des de les fronteres”, a càrrec d'Òscar Jané Checa, professor de l’UAB i especialista en temes de frontera.

La conferència va tractar sobre la figura del periodista i polític Emmanuel Brousse (1866-1926), nord-català, que va desenvolupar una tasca molt important per posar sobre el mapa la Cerdanya, especialment l’Alta Cerdanya, dins del context politicosocial de la III República francesa.

Emmanuel-Brousse
Òscar Jané Checa va parlar de la figura del periodista i polític Emmanuel Brousse / Gael Piguillem

En Brousse és conegut perquè va defensar els interessos de la Cerdanya a París, va ser un dels promotors del tren groc i moltes coses més. També va escriure alguns llibres sobre la Cerdanya francesa i va defensar el pas d’aquesta i de la Vall d’Aran a França, a fi que poguessin gaudir dels avantatges dels valors republicans.

Va arribar a ser sotssecretari d’Estat a França, amb rang de ministre, i va ser elegit diputat per la circumscripció de Prada de Conflent en diverses ocasions. Era d’ideologia dretana, però també era progressista i un gran defensor dels valors republicans.

Personatge polièdric, defensava diverses coses segons la zona en què es trobava (Perpinyà, Barcelona, París, Cerdanya…). Les autoritats espanyoles li van negar el visat en diverses ocasions perquè consideraven que s’implicava en els afers espanyols defensant postures que avui catalogaríem d’independentistes o secessionistes.

El conferenciant va adreçar-se al públic per veure quin coneixement tenien de la figura d’en Brousse, qui és relativament poc conegut, tot i la importància política que va tenir.

L'acte va ser organitzat per l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, l’Àrea de Cultura del Consell Comarcal de la Cerdanya i pel Grup de Recerca de Cerdanya