El Museu de Llívia col·labora, per primera vegada, amb la Universitat d’Estiu Ramon Llull de Puigcerdà

“La Pau dels Pirineus (1659): un llarg conflicte internacional i la seva repercussió sobre la Cerdanya” és un dels cursos que, aquest any, ha programat la Universitat d'Estiu Ramon Llull de Puigcerdà. El curs està dividit en dues parts. La primera es desenvoluparà a una de les aules de l'Institut Pere Borrell, de Puigcerdà el dimarts, 11 de juliol. La segona part té com a escenaris el Museu de Llívia i les fites frontereres que hi ha en el territori llivienc i es farà el dimecres, 12 de juliol.
Pla mitjà del director del Museu de Llívia, Gerard Cunill, mirant un dels volums del fons bibliogràfic de l'antiga farmàcia Esteva a les instal·lacions de l'equipament. Imatge del 16 de novembre de 2021. (Horitzontal)
photo_camera El director del Museu de Llívia, Gerard Cunill.

“És la primera vegada que col·laborem amb la universitat d’estiu. El museu acollirà els alumnes inscrits al curs i des d'aquest servei els oferirem una visita guiada. Després, acabarem la visita a l'exterior i portarem els participants a fer un recorregut per les fites, de la 14 a la 21”, ha explicat el director del servei, Gerard Cunill. “A cadascuna d'elles hi detallarem una història, un fet o una anècdota. En aquest sentit, també es parlarà dels tractats de Baiona i la delimitació de la frontera”, ha revelat Cunill. Aquesta serà una activitat que es farà conjuntament amb el director del curs de la universitat d’estiu, el doctor puigcerdanenc, Xavier Gil i Pujol.

El curs "La Pau dels Pirineus (1659): un llarg conflicte internacional i la seva repercussió sobre la Cerdanya" és de 8 hores. Com detalla el programa, "la Pau dels Pirineus de 1659 va posar fi a una llarga guerra entre França i Espanya, iniciada el 1635, i va comportar la redistribució d'alguns dominis entre els dos contendents. França va retenir el Rosselló i una part de la Cerdanya, causant, doncs, la divisió de la comarca. El traçat de la frontera va ser ratificat per mitjà dels acords de Baiona de 1856-1868, que van establir les fites que el marquen, així com les corresponents a l'enclavament de Llívia". Per a inscriure's al curs, podeu fer-ho a través d'aquest enllaç: https://universitatestiu.url.edu/home/info/244

Universitat d'Estiu Ramon Llull Puigcerdà
Universitat d'Estiu Ramon Llull Puigcerdà

La Universitat d'Estiu Ramon Llull de Puigcerdà, que enguany se celebra del 10 al 14 de juiol, està organitzada per l'AUCer —una institució sense ànim de lucre, formada l'any 1999, que té com a finalitat l'organització d'activitats, principalment, educatives, entre altres— i que compta amb la participació de desenes de voluntaris, principalment veïnes i veïns de la Cerdanya. Disposa del suport de l’Ajuntament de Puigcerdà i la Universitat Ramon Llull i empreses privades. Enguany, la universitat d'estiu ofereix fins a 25 propostes —entre cursos i activitats—.

El periodista Enric Calpena serà l'encarregat de l'acte inaugural. Serà el dia 10, a les 20.15 h, a la sala d'actes del Museu Cerdà, amb la conferència "El cansament del món: mil·lenarisme en l'alta edat mitjana i en l'actualitat". L'entrada és lliure. També hi haurà l'actuació de la Coral de la Capella de Santa Maria de Puigcerdà.