COMUNITAT DE TREBALL DELS PIRINEUS

La ministra andorrana Maria Ubach es reuneix amb la consellera Victòria Alsina a Alp

La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, ha remarcat la cooperació amb els territoris pirinencs
Ministra Ubach consellera Alsina CTP
photo_camera La ministra andorrana Maria Ubach i la consellera Victòria Alsina / SFGA

La ministra d’Afers Exteriors del Govern d'Andorra, Maria Ubach, i la cònsol major de la Massana, Olga Molné, han participat aquest dilluns al 39è Consell Plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) que s’ha celebrat sota la presidència de Catalunya a Alp.

En la primera part del Consell Plenari s’ha presentat l’Estratègia Pirenaica de Canvi Climàtic (EPiCC), resultat del primer Fòrum Transpirinenc de la Joventut que es va celebrar durant el mes d’octubre a Jaca. Així mateix, també ha tingut lloc una taula rodona amb diferents representants polítics del territori i de la Unió Europea sota el nom ‘Els territoris transfronterers en la primera línia de la integració europea: propostes per al futur d’Europa’.

CTP Alp 2(Foto: SFGA)

El Plenari ha adoptat una declaració política que, entre altres, recull la necessitat de seguir avançant en la signatura d’un acord d’associació d’Andorra amb la UE –una signatura que permetria millorar els intercanvis i impulsar els mecanismes de cooperació territorial als Pirineus–. La declaració també fa referència al progrés satisfactori en l’elaboració dels Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya– França–Andorra (POCTEFA) i l’augment de fons europeus que es dedicaran a aquest programa per seguir reforçant la col·laboració entre territoris de proximitat.

En la seva intervenció, Ubach ha ressaltat que la pandèmia provocada per la COVID-19 ha mostrat “quan essencial és la col·laboració entre veïns per identificar els problemes estructurals dels nostres territoris, trobar solucions col·lectives i avançar en una cooperació regional més fluida dins del Pirineu”. La ministra també ha remarcat que “la cooperació transfronterera és actualment l'instrument més útil que disposa Andorra per alinear-se amb els objectius prioritaris de la Unió Europea, així com per posar en pràctica projectes europeus de cohesió territorial”.

CTP Alp 1(Foto: SFGA)

Més concretament, el programa POCTEFA 2014-2020 ha inclòs la realització de 45 projectes i una inversió conjunta de més de 2 milions d’euros. El nou programa 2021-2027, el tercer en què Andorra participa, té com a reptes compartits el desenvolupament sostenible o el desenclavament del Pirineu. En aquest sentit, la ministra d’Afers Exteriors fa una crida a la resta de socis de la CTP per “fer un pas endavant en les problemàtiques de la mobilitat i de la connectivitat del territori, en coordinació amb els Governs d’Espanya i de França, amb la cooperació essencial de la Unió Europea, i en benefici de tota la població del Pirineu”.

L’acte ha servit d’escenari perquè el President de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, faci el traspàs de la presidència rotatòria de la Comunitat de Treball dels Pirineus al Lehendakari del Govern Basc, Iñigo Urkullu.

Reunions paral·leles durant els actes de la CTP

La ministra andorrana d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha aprofitat la seva estava a Alp per mantenir una reunió bilateral amb la Consellera d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, Victòria Alsina, amb qui han compartit les bones relacions de veïnatge entre ambdós territoris.

La delegació andorrana també ha participat en una trobada múltiple amb la direcció de l’Hospital de Cerdanya en què s’ha intercanviat sobre les problemàtiques d’aquesta infraestructura per a desenvolupar la seva feina en el dia a dia, especialment en època de pandèmia.