EDUCACIÓ

Llívia inaugura l’escola nova Jaume I

L’acte ha comptat amb nombrosos veïns i veïnes que han pogut fer un recorregut per les noves instal·lacions
escolainau07
photo_camera Llívia ha inaugurat l’escola nova Jaume I / llivia.org

“Avui és un dia especial. Avui inaugurem de forma oficial aquest nou equipament, un projecte molt desitjat i esperat. S’ha treballat molt per tenir aquesta escola nova, un somni avui fet realitat. Espero, nenes i nens de Llívia, que la gaudiu i us agradi molt”, ha dit l’alcalde de Llívia, Elies Nova, en el torn de parlaments que ha donat per inaugurada l’escola nova Jaume I de Llívia.

Les obres de construcció de l’escola s’han dut a terme en dues fases diferents. La primera va permetre l’execució de les aules de l’equipament educatiu, en un edifici totalment nou —inclosa la llar d’infants— que va entrar en funcionament el 8 de gener de 2021. El nou complex disposa de 8 aules i espais administratius i de gestió. La segona fase de les obres va permetre la rehabilitació de l’antic edifici escolar. Disposa d’aules d’infantil, una sala de professors, la cuina i el menjador.

escolainau00
Llívia ha inaugurat l’escola nova Jaume I / llivia.org

Actualment, l’escola és un equipament modern que acull més 130 alumnes: 95 alumnes d’educació infantil i de primària —distribuïts en dues unitats d’educació infantil i cinc en educació primària—i 36 a la llar d’infants. És una escola  que depèn de la Generalitat de Catalunya i que forma part de la ZER La Cerdanya, juntament amb les escoles Santa Cecília de Bolvir i  Santa Coloma de Ger. Té dos docents d’educació infantil —més un de reforç—, vuit  mestres de primària, i una mestra especialista en educació especial. Els mestres especialistes de música, llengües estrangeres i educació física són mestres itinerants de la ZER.

El cost global de l’obra —inclosa la llar d’infants nova— haurà representat una inversió de poc més de 3,1 milions d’euros, bona part de la qual l’ha assumit l’Ajuntament de Llívia, ja que les subvencions rebudes, fins ara, han estat de 540.000 euros per part de la Generalitat i 90.000 euros per part de la Diputació de Girona.

escolainau08
Llívia ha inaugurat l’escola nova Jaume I / llivia.org

Una de les característiques innovadores que ofereix l’equipament és el sistema de renovació contínua de l’aire que fa que no calgui obrir les finestres del local per poder gaudir d'una bona qualitat de l'aire. L’escola també compta amb un sistema de desinfecció amb ozó: mobiliari, joguines o altres estris són desinfectats diàriament. I gaudeix de molta llum natural.

L’acte, que ha aplegat una cinquantena de veïns i veïnes, ha estat presidit pel director territorial d’Educació a l’Alt Pirineu, Ramon Jordana i l’alcalde de Llívia, Elies Nova. La inauguració ha comptat amb la presència de la directora de l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció Econòmica de l'Alt Pirineu i Aran · IDAPA, Eva Fiter; l’inspector d’Ensenyament de la demarcació de Girona, Josep Maria García; l’alcalde de Ger, Alfons Casamajó (en representació dels municipis cerdans); una de les responsables tècniques d’Ensenyament a Barcelona, Rosa Aponte; la directora de la ZER Cerdanya, Mireia Castells; les directores de les escoles de Bolvir i Ger, Vanesa Salvadó i Vicky Carrillo, i el professorat de l’escola de Llívia, amb la directora del centre, Natàlia Esteban, al capdavant. També, destacar la presència de la jove Júlia Prat, l’alcaldessa del consistori infantil de Llívia.

El torn de parlaments

Nova, durant l’acte d’inauguració, ha recordat com un hivern els alumnes que estaven instal·lats de forma provisional a l’edifici de l’antiga caserna van haver de patir la cruesa de temperatures inferiors als 20 graus sota zero i ha reblat com n’era de necessari la remodelació de l’escola. Ara, l’equipament s’ha convertit en un centre educatiu dels més moderns de Catalunya, dotat de noves tecnologies i sistemes de domòtica de gestió.

escolainau06
Llívia ha inaugurat l’escola nova Jaume I / llivia.org

En el torn de parlaments, també ha parlat el director territorial d’Educació de l’Alt Pirineu, Ramon Jordana, que ha dit que el més destacat de poder mantenir l’escola al municipi és el fet que aquesta “cohesiona la gent del territori”. I ha acabat confirmant que Llívia disposa, actualment, “d’una magnífica escola, l’enveja per a tothom”.

Finalment, han estat les nenes i els nens de l’escola, i la seva directora, que han donat la benvinguda als assistents. Els alumnes han expressat la seva satisfacció per disposar i gaudir del nou equipament mentre que Esteban ha volgut recordar que l’escola “és del poble i de tothom”. I ha agraït que sempre que l’escola ho ha necessitat, els veïns han col·laborat.

Després, els veïns i assistents a l’acte, han pogut fer una visita a l’escola, guiats pels alumnes del centre.