PATRIMONI CULTURAL

El Museu Municipal de Llívia celebra les Jornades Europees del Patrimoni 2021

El cap de setmana 8, 9 i 10 d’octubre, el Museu de Llívia organitza diferents activitats, amb concert de música, conferència i visites guiades al patrimoni local, entre altres.
Museu municipal de Llívia
photo_camera El Museu municipal de Llívia / llivia.org

Les Jornades Europees del Patrimoni 2021 es realitzaran els dies 8, 9 i 10 d'octubre al Museu Municipal de Llívia i al seu entorn, centrades en el Castell de Llívia, els gravats rupestres i les darreres intervencions arqueològiques. Les activitats organitzades en el marc de les jornades inclouen un concert de música, una conferència i visites guiades, entre altres propostes.

El dia 9 d'octubre és el que centralitzarà tots els actes i serà quan hi haurà el dia de portes obertes al museu. El mateix dia 9, a les 11 del matí,es farà una visita guiada per les fortaleses de Llívia, un recorregut pel museu, el fòrum romà, l'església i el castell, relatant els dos mil anys d'història de Llívia a la vegada que s’explicarà com la vila, ja des de l'antiguitat, ha destacat per ser un punt estratègic i militar clau a la Cerdanya, especialment per l'existència del seu castell. Malgrat tot, durant les diferents fases històriques, la vila, com a punt estratègic, ha anat bastint diferents tipus de fortificacions. L'activitat tindrà lloc amb el guia i historiador cerdà Jordi Palomino.

Jornades Europees de Patrimoni 2021

A la tarda, a les 17.30 hores, tindrà lloc al museu una activitat preparada per públic de 6 a 12 anys i famílies: el joc de pistes “Les mil històries del museu”. Es tracta d’un entreteniment ple de reptes que es resolen observant i interactuant amb les col·leccions del Museu de Llívia i arribant a resoldre el misteri sobre el preparat farmacèutic, perdut, que l'aprenent Gaietà Florensa va aprendre a la Farmàcia Esteva durant la seva formació. L'activitat serà monitorada per Jordi Palomino.

A les 19.00 hores, els arqueòlegs Eduard Sánchez i Cèsar Carreras, ens explicaran les últimes intervencions arqueològiques al Castell de Llívia. Sánchez ens farà un resum de les intervencions arqueològiques des del 2013, moment en què finalitzà l'excavació, restauració i museïtzació de la torre sobirana del Castell de Llívia. A partir d’aquell moment s’inicià una nova etapa centrada en la recuperació dels trams de muralla dels dos recintes jussans del Castell, un dels quals està gairebé complet, així com l'excavació i restauració de la Torre d'Estavar.

Per la seva banda, Carreras parlarà de la intervenció realitzada durant la primera quinzena de juliol de 2021, amb l'objectiu de descobrir restes de poblament ibèric i romà al turó del Castell. Aquesta actuació és un projecte vinculat al Fòrum romà de Iulia Libica, dirigit per Josep Guitart i Cèsar Carreras, iniciativa que compta amb el suport científic de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica i la Universitat Autònoma de Barcelona. La conferència es podrà seguir pel canal de YouTube del Museu de Llívia.

Divendres 8 D'OCTUBRE

Arnau Obiols, en concert – 22.00 h

Ens presenta Tost, el seu últim disc a la sala de la Farmàcia Esteva.

El músic alturgellenc Arnau Obiols, realitzarà un concert el pròxim 8 d'octubre, amb motiu de les Jornades del Patrimoni 2021, al Museu de Llívia, a la sala de la Farmàcia Esteva, en un concert íntim. La Farmàcia Esteva actuarà com a teló de fons d'aquest concert emmarcat en el darrer projecte del músic alturgellenc: Tost.

Tost és una visió personal i contemporània dels sons i la música tradicional del Pirineu català, un homenatge a la terra que el museu, també, aprofita per homenatjar a la ciència farmacèutica tradicional, que es nodrí en bona part de la terra pirinenca per recol·lectar les plantes amb les quals els farmacèutics Esteva preparaven els seus remeis. Podreu gaudir d'un concert íntim en un espai patrimonial únic, com és la sala on es conserva una de les farmàcies més antigues d'Europa.

Arnau Obiols. La Seu d'Urgell, 1985.

Després d'acabar els estudis musicals acadèmics a Barcelona (Magisteri musical a la UB, Taller de Músics i l'especialitat de bateria jazz a l'ESMUC), va rebre algunes formacions puntuals a Holanda en l'àmbit de la improvisació i la performance (Dutch Impro Academy a la Haia o workshops a Amsterdam).

És un músic pirinenc especialitzat en la bateria i la percussió, que canta i té una visió utilitària dels altres instruments que toca.

Ha publicat tres discos Projecte Pirene (Aladid Records, 2013), Libèrrim (Aladid Records, 2015) i Tost (Microscopi, 2019).

Participa en una gran diversitat de projectes musicals o relacionats amb altres disciplines artístiques, com la dansa, la poesia, l'escultura, l'audiovisual o la performance. La natura, el territori i la improvisació són una constant en la seva obra, que va des de l'arrel fins a la creació lliure.

El Concert serà d'entrada lliure i gratuïta. Es recomana reserva prèvia.

Dissabte 9 D'OCTUBRE

  • Visita guiada a les fortaleses de Llívia – 11.00 h — Punt de trobada al museu.
  • “Les mil històries del museu” – 17.30 h — Joc de pistes familiar de 6 a 12 anys.
  • Conferència: Intervencions arqueològiques al castell de Llívia 2013- 2021 – 19.00 h
    • Directe per YouTube amb Eduard Sánchez i Cèsar Carreras.

Durant tot el dia hi haurà jornada de portes obertes al Museu de Llívia.

Diumenge 10 D'OCTUBRE

  • Visita guiada – Les 5 icones de Llívia – 11.00 h— Punt de trobada al museu.