SALUT

L'Hospital de Cerdanya inaugura un TAC que permetrà fer un 6% més de proves coincidint amb el seu desè aniversari

Balcells destaca el "cas d'èxit" de l'equipament sanitari transfronterer, que atén una població d'unes 180.000 persones
TAC Hospital Cerdanya 1
photo_camera El conseller de Salut, Manel Balcells, i altres autoritats durant l'acte d'inauguració del nou TAC de l'Hospital de Cerdanya / Albert Lijarcio

L'Hospital de Cerdanya compta des del mes de desembre passat amb un nou TAC d'última generació que permet fer un 6% més de tomografies axials computeritzades i que substitueix a un altre aparell que, després de 9 anys i uns 40.000 exàmens, ha esgotat la seva vida útil. El conseller de Salut, Manel Balcells, l'ha inaugurat aquest divendres, tot coincidint amb l'inici dels actes commemoratius del desè aniversari de l'equipament sanitari transfronterer. En aquest sentit, ha destacat el "cas d'èxit" que representa aquest model de cooperació entre Catalunya i França, que serveix per atendre una població d'unes 180.000 persones d'ambdós costats de la frontera administrativa que hi ha entre la Baixa i l'Alta Cerdanya i el Capcir.

TAC Hospital Cerdanya 2
El conseller de Salut, Manel Balcells, i altres autoritats durant l'acte d'inauguració del nou TAC de l'Hospital de Cerdanya / Albert Lijarcio

Balcells ha destacat que el nou TAC "millora qualitativament" el servei que presta l'hospital, tant en el diagnòstic precoç com en la detecció dels casos més greus del codi ictus o "determinacions més precises a nivell cardíac, cardiovascular o casos politraumàtics". Pel conseller, aquest aparell suposa un pas endavant en el camp de la diagnosi per a la imatge i contribueix a continuar consolidant l'equipament transfronterer.

El TAC ha tingut un cost de 635.000 euros, finançats entre el Departament de Salut, el seu homòleg francès i fons propis de l'Hospital de Cerdanya. Per Balcells, tot plegat és un "exemple de col·laboració entre dues nacions" per anar cap a una Europa "sense fronteres" i on els seus ciutadans hi circulen lliurement.

TAC Hospital Cerdanya 3
El conseller de Salut, Manel Balcells, amb el director de l'Hospital de Cerdanya, Xavier Conill, i altres autoritats / Albert Lijarcio

Per la seva banda, el director de l'Hospital de Cerdanya, Xavier Conill, ha destacat que el nou TAC permet una millor definició d'imatge, disminueix la radiació que rep el pacient i permet fer un major nombre d'exploracions pel fet que va més ràpid. En aquest sentit, ha posat en valor la cooperació que hi ha amb l'Hospital de Perpinyà en l'àmbit del servei de diagnosi per la imatge i ha conclòs que els pròxims anys caldrà continuant buscant i explicant les "singularitats" d'aquest equipament transfronterer.

A l'acte d'inauguració també ha participat el director general de l'ARS Occitània, Didier Jeffre, i Grégory Guibert, de la direcció general de l'Hospital de Cerdanya. L'avançada tecnologia del TAC redueix el soroll en les imatges, tot assegurant-ne una claredat òptima i contribuint al confort dels pacients. A més, l'aparell estableix nous estàndards en la protecció contra la radiació, fet que suposa una millora en la seguretat dels usuaris.