HISTÒRIA LOCAL

L'historiador Lluís Obiols parla del trasllat de la Mare de Déu de la Sagristia, d’Ix a Puigcerdà

La conferència va tenir lloc a l’Arxiu Comarcal de Cerdanya en el marc del Cicle: “Explica’m una història”
Lluis-Obiols
photo_camera L'historiador Lluís Obiols parla del trasllat de la Mare de Déu de la Sagristia, d’Ix a Puigcerdà / Gael Piguillem

Aquest divendres va tenir lloc a la Sala “Sebastià Bosom” de l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, a Puigcerdà, la primera conferència del VIII Cicle: “Explica’m una història” La xerrada portava per títol “La Sagristia i Puigcerdà. 800 anys d’història” i va anar a càrrec de l’historiador Lluís Obiols Perearnau, que també és l’arxiver de la Seu d’Urgell i  president de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell.

Lluis-Obiols
L'historiador Lluís Obiols parla del trasllat de la Mare de Déu de la Sagristia, d’Ix a Puigcerdà / Gael Piguillem

La conferència va tractar sobre la llegenda del trasllat de la Mare de Déu de la Sagristia, d’Ix a Puigcerdà. La talla romànica era molt antiga, del tipus de les de la llet, negra i molt venerada per tota la població i va ser destruïda en un incendi provocat pels anarquistes durant la guerra civil.

Segons la llegenda, la verge era molt estimada pels ixencs i els puigcerdanesos, temorosos que aquests la volguessin recuperar, la van tancar a la sagristia i d’aquí el nom. El Lluís Obiols aporta dades històriques que desmenteixen la llegenda i que demostren que va començar a ser anomenada així molts segles després.

L'acte va ser organitzat per l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, l’Àrea de Cultura del Consell Comarcal de la Cerdanya i pel Grup de Recerca de Cerdanya.