Bolvir

L’Espai Ceretània de Bolvir

Parlarem d’aquest magnífic equipament del poble de Bolvir malgrat que ja se’n va escriure en aquest mateix mitjà, fa dos anys, amb motiu de la seva inauguració. Crònica de Núria Boltà.

DSCN1313 (1)
photo_camera La darrera exposició del museu dedicada a pintures de Dalí.

Pensem que malgrat trobar-se arran de la carretera N-260, el traçat del tram no afavoreix massa la vista de l’important jaciment arqueològic conegut com el Castellot de Bolvir i tampoc la de l’indicador del magnífic edifici de l’Espai Ceretània que complementa el jaciment. Es tracta d’un impressionant equipament que hom no espera trobar en un poble de les dimensions de Bolvir i, tanmateix, és tota una realitat que ofereix un nou element patrimonial d’importància que s’afegeix al molts que ja té el poble i dels que parlarem en properes ocasions.

Primer va ser el Castellot, poblat ibèric que fins a dia d’avui representa un dels pocs poblats ibèrics trobats al Pirineu del qual se n’ha excavat entre un 20% i un 30%. Les excavacions han aportat llum sobre les tres etapes en què hi va haver població al llarg dels segles. La primera correspon a les restes d’una muralla, un fossat i altres elements lligats a la fase de pobladors ibèrics ceretans que ja van apreciar l’excel·lent ubicació del turonet, a  prop del Segre, garantint la vista de penetració a ambdues bandes de la vall i que afavorien un bon sistema defensiu, entre els segles IV i III aC.

La segona correspon a l’etapa romana que comença al segle II aC. Aquests nous pobladors van modificar alguns elements, com la situació de la porta d’accés i en van reforçar d’altres, com dues torres de planta quadrada i un bastió defensiu. Hi van incorporar un taller metal·lúrgic i sembla que també un taller de joieria.

Després d’un llarg període de segles d’abandonament, van arribar els pobladors gots que reconstruïren cases, porta d’accés, referen muralles i es bastí una torre de guaita, tot corresponent a l’etapa medieval.

La necessitat de comptar amb un centre d’interpretació d’aquest gran jaciment va ser l’origen de la construcció de l’actual Espai Ceretània on, a banda de trobar-hi exposades peces provinents del jaciment, compta amb una sala polivalent i d’audiovisuals, tallers i serveis de guiatge. S’hi fan exposicions temporals com la que hi podem trobar actualment: 100 gravats sobre fusta de les aquarel·les que Dalí va pintar, entre el 1951 i el 1960, per il·lustrar la Divina Comèdia de Dante i que ens fan viatjar a través de l’Infern, el Purgatori i el Paradís.

A la botiga de l’Espai Ceretània s’hi poden adquirir llibres relacionats amb l’arqueologia i sobre Cerdanya, en general, a banda de diversos objectes de record. Us animem a visitar aquest modern equipament alhora que podreu visitar aquestes excavacions úniques.