El Paco Olm ja té 65 anys però hauria continuat un temps més si no fos perquè les noves lleis l'obligaven a canviar de règim fiscal i "no pagava la pena". No ha trobat ningú per continuar i amb ell es tanca l'única botiga de Lles de Cerdanya, un poble on hi viuen una vuitantena de persones i on hi ha al voltant de seixanta segones residències.
"A Queviures Paco hi trobàvem de tot: el diari, revistes, embotits, fruita, etc", ens explica un client que entra a la botiga mentre entrevistem el Paco. "El trobarem a faltar més del que ens pensem", afegeix abans de marxar per la porta amb la seva barra de pa que acaben de portar del Forn d'en Jordi de Martinet.
El fet d'haver de tancar l'establiment, que durant 40 anys ha obert cada dia, fa que el Paco estigui trist. Li sap greu que no hi hagi ningú amb ganes de continuar un negoci que, més enllà de l'aspecte comercial, també era un punt de trobada de la gent del poble i dels turistes. "Molts veïns de les segones residències quan arriben a Lles el primer que fan és anar a casa del Paco, saluden, avisen que han arribat i agafen alguna coseta per casa perquè sempre falta quelcom", explica un altre client.
"Amb aquest ja són molts els pobles de muntanya que no tenen cap botiga oberta, el Pirineu va perdent força, els pobles veuen com les escoles tanquen, les botigues no tenen vida i la gent jove marxa; sap molt greu", comenta el Paco.
I davant aquesta situació, que es repeteix arreu de la vegueria de l'Alt Pirineu, ningú diu res, "ningú es mulla", com diu el Paco, les institucions no implementen cap mesura per evitar el despoblament, cap llei de suport al petit comerç rural, cap ajuda al manteniment dels pobles; molts polítics que manen al país ni tan sols saben, segurament, que a Lles hi havia una botiga que durant més de 60 anys ha fet un servei als veïns del poble i també als molts turistes que durant els dies festius visiten aquest racó de món.
Potser ens ho hauríem de començar a plantejar.