ELECCIONS MUNICIPALS

Junts per Catalunya s'imposa clarament a l'Alt Pirineu i Aran

Els socialistes guanyen a la Seu, Tremp i Vielha. A Puigcerdà i el Pont de Suert s'imposa JuntsXCat i Sort fa confiança al nou equip de Raimon Monterde.

Albert Piñeira acte campanya
photo_camera Albert Piñeira a l'acte central de campanya de Junts per Puigcerdà

Junts per Catalunya ha guanyat clarament les eleccions municipals a l'Alt Pirineu i Aran amb 12.098 vots i 216 regidors. La segona posició ha estat per Esquerra Republicana de Catalunya amb 7.889 vots i 159 regidors a molt poca distància del PSC, que ha obtingut 7.792 vots i 70 regidors.

A les capitals de comarca pirinenques, els socialistes s'han imposat a la Seu d'Urgell, Tremp i Vielha e Mijaran. Per la seva banda, Puigcerdà i el Pont de Suert ha atorgat el suport dels seus veïns i veïnes a les candidatures municipals de JuntsXCat. L'alcalde de Puigcerdà ha obtingut majoria absoluta i repetirà com a primer edil. El municipi de Sort ha fet confiança a l'actual alcalde, Raimon Monterde, que va deixar la formació 'Fem Municipi' i ha concorregut a les eleccions municipals amb una agrupació d'electors deslligada dels partits polítics.

Aquesta és la primera part del partit electoral. La segona part tindrà lloc el dia de la constitució dels nous ajuntaments i tots els guanyadors de les capitals pirinenques, a excepció de Vielha e Mijaran i Puigcerdà, necessitaran -amb més o menys dificultats- pactes per aconseguir l'alcaldia i garantir la governabilitat.

Albert Piñeira

Altres municipis

A Bellver de Cerdanya, Xavier Porta (Endavant Cerdanya) ha guanyat per majoria absoluta i ha obtingut 6 regidors, seguit de JxCat amb 2 i ERC amb 1 regidor. A Esterri d'Àneu, el nou cap de llista d'ERC, Pere Ticó, també ha guanyat per majoria absoluta, en front als 2 regidors que ha obtingut JxCat. A Oliana, l'actual alcalde Miquel Sala, de JxCat, ha guanyat amb 5 regidors, però ha perdut la majoria absoluta que ostentava: ERC n'ha obtingut 3 i Compromís per Oliana 2. A la Vall de Boí, ERC ha guanyat les eleccions amb Sònia Bruguero com a cap de llista, obtenint 5 regidors, en front l'actual president del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, Josep Lluís Farrero (JxCat) que n'ha obtingut 4. A la Pobla de Segur, ERC presentava un nou cap de llista, Marc Baró, que ha guanyat per majoria absoluta amb 7 regidors, davant els 3 de PSC i 1 de JxCat. A Naut-Aran, ha guanyat les eleccions CDA-PNA amb César Ruiz-Canela com a cap de llista, i ha obtingut 5 regidors, per 3 UA-PSC i 1 Aran Amassa.

Consells comarcals

Les eleccions municipals han dibuixat uns consell comarcals sense majories absolutes i necessitaran pactes per a la seva governabilitat i gestió. Només compta amb majoria absoluta de JuntsXCat, el Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça.

Alt Urgell: JuntsXCat 9; ERC 6; PSC 4

Cerdanya: JuntsXCat 9; ERC 7; Endavant Cerdanya 3

Pallars Jussà: JuntsXCat 6; ERC 8; PSC 5

Pallars Sobirà: JuntsXCat 9; ERC 8; PSC 2

Alta Ribagorça: JuntsXCat 14; ERC 3; PSC 2 En Comú 2

Conselh Generau d'Aran

Unitat d'Aran ha guanyat per majoria absoluta les eleccions al Conselh Generau d'Aran. La candidatura encapçalada per Paco Boya ha aconseguit 9 consellers enfront dels 4 que s'ha emportat Convergència Democràtica Aranesa (CDA) liderada per l'històric Carlos Barrera. Boya, qui ja va ser síndic des del 2007 al 2011, tornarà al capdavant del Govern aranès sense necessitat d'haver de pactar amb cap altra formació. El Partit Renovador d'Arties Garòs ha perdut la representació al Conselh que la mantenia des del 1999 (1 conseller).