CIÈNCIA

Joan Madurell Malapeira parla a Puigcerdà d''Ecosistemes pirinencs durant l’edat de gel'

Es tracta de la tercera conferència del cicle “Parlem de Ciència” organitzat pel Grup de Recerca de Cerdanya.
Foto-Equip
photo_camera Joan Madurell Malapeira parla a Puigcerdà d''Ecosistemes pirinencs durant l’edat de gel' / Gael Piguillem

Aquest dissabte, vigília de Sant Jordi, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc la tercera conferència del cicle “Parlem de Ciència” que el Grup de Recerca de Cerdanya ha endegat enguany.

La conferència portava per títol: “Ecosistemes pirinencs durant l’edat de gel”, a càrrec de Joan Madurell Malapeira, professor associat del Departament de Geologia de l’UAB i d’altres membres del seu equip.

A la conferència es va parlar sobre les excavacions realitzades en coves al vessant nord del Pirineu, a la comarca del Conflent i al vessant sud, a la Garrotxa, així com a la cova d’Anes (Bellver-Prullans) a la Cerdanya, per conèixer la fauna plistocènica pirinenca. Es van mostrar alguns resultats, sobretot de les coves del Conflent, molt nombroses i gens explorades fins ara, on s’han trobat en excel·lent estat de conservació restes de fauna plistocènica molt abundants, cosa que ens permet conèixer millor els ecosistemes de l’època.

A l’entrada de la cova d’Anes es van trobar, per exemple, restes humanes del Bronze, però també restes de ceràmica de diferents èpoques, algunes en estat molt bo de conservació, ja que es trobaven sota de les roques de l’entrada que han actuat com a filtre protector. La investigació continua en curs en pròximes temporades i esperen trobar nous descobriments.

La finalitat del cicle “Parlem de Ciència” és acostar els temes de ciència i tecnologia al gran públic, especialment a la gent jove.