TRIBUNALS

Els Mossos d'Esquadra asseguren que "no tenen dubtes" sobre l'autor d'haver matat un paleta a Puigcerdà

El processat es va amagar sota el llit quan els investigadors el van anar a buscar al pis on s'ocultava a Girona
94339ae8-10ee-4eca-8f38-21576116a3bd
photo_camera Judici a l'acusat de torturar i matar un paleta a Puigcerdà per robar-li diners / Marina López

Els investigadors dels Mossos d'Esquadra que van detenir el sospitós d'apallissar i matar un paleta a Puigcerdà el 31 de gener del 2020 no tenen "dubtes" sobre l'autoria del crim. Segons ha declarat l'instructor de les diligències, és una de les ocasions "amb una càrrega probatòria més elevada" i tots els indicis i vestigis apunten a l'acusat, que afronta 30 anys de presó. Després dels fets, el processat va demanar ajuda a un cosí que vivia a Girona. Va estar uns dies ocult al pis dels familiars fins que els Mossos el van anar a buscar. Quan els agents van trucar a la porta, i segons un testimoni, l'home es va amagar sota un llit. El van arrestar pocs minuts després, quan va sortir de l'edifici pensant que els Mossos havien marxat.

El judici, que es fa a la secció tercera de l'Audiència de Girona amb jurat popular, ha continuat aquest dilluns amb la declaració de testimonis i dels investigadors dels Mossos d'Esquadra. El sergent instructor de les diligències ha desgranat els indicis que van portar a identificar i detenir l'acusat.

0e5ce58b-e73e-4b3a-aca3-2c691dac2a37
Judici a l'acusat de torturar i matar un paleta a Puigcerdà per robar-li diners / Marina López

Segons ha detallat, en un primer moment, i després de trobar el cos de la víctima, es van centrar en reconstruir les darreres hores de vida del paleta. Així, van descobrir que pocs dies abans del crim havia cobrat més de 3.400 euros i que els havia tret del seu compte bancari. El dia dels fets, va estar a tres locals de Puigcerdà, on va convidar a begudes a altres persones. Així, van descobrir que havia interactuat amb el processat i que sabia que tenia diners.

Rastrejant els números de telèfon, van saber que l'acusat va contactar amb almenys dos amics dient-los que la víctima tenia diners i que havia d'aconseguir "que fossin seus". El processat compartia pis a Puigcerdà i, com que s'havia fet fonedís de la població, van escorcollar l'habitatge. Allà, hi van trobar indicis "importants" per a la investigació, com que al pis hi havia mig telèfon mòbil i l'altra meitat estava a casa de la víctima. També hi van localitzar una espardenya i una sandàlia, ambdues del peu esquerre, i els calçat de l'altre peu era al domicili on havien tingut lloc els fets.

El sergent ha explicat que, al llarg de la investigació, es van sumar als testimonis i a aquestes proves, restes biològiques localitzades per la policia científica tant a l'escena del crim com a casa de l'acusat. Tot plegat portava cap a la mateixa conclusió: que el processat va ser el presumpte autor del robatori violent i de l'assassinat.

461de64a-1b13-464c-b18f-bb33c15730cc
Judici a l'acusat de torturar i matar un paleta a Puigcerdà per robar-li diners / Marina López

Els investigadors també van seguir el rastre del processat fins a Girona, a través de la telefonia mòbil. Tot i que durant unes 20 hores van anar "a cegues" perquè el telèfon estava apagat, el van poder ubicar en un pis del passeig d'Olot, on hi vivia el seu cosí. Per això, van decidir anar fins l'habitatge i muntar un dispositiu de detenció la nit del 3 de febrer.

Sota un llit

Un cop al pis, van trucar "insistentment" a la porta fins que va obrir el cosí del processat, acompanyat de la seva parella. Va permetre que els agents entressin al rebedor però va dir que no sabia on era el seu familiar i que feia temps que no parlava amb ell. Es va oposar a que els investigadors registressin el domicili sense una ordre judicial.

La fiscalia i l'acusació particular acusen el cosí d'encobriment i demanen una pena de 3 anys de presó. La seva parella, que també ha declarat aquest dilluns, ha afirmat que no sabien que el processat havia matat un home a Puigcerdà i que el van acollir a casa perquè va explicar que l'havia "liat" arran d'una baralla i que no tenia lloc on dormir.

Segons la seva declaració, quan els Mossos van picar a la porta l'acusat es a amagar sota un llit. La noia ha afirmat que va ser aleshores quan va començar a sospitar que havia passat alguna cosa "greu". Quan els agents van marxar aparentment de l'habitatge, enduent-se la seva parella a comissaria per prestar declaració, ella va seguir instruccions de la seva sogra i li va dir a l'acusat que havia de marxar del pis.

22ea692a-9de1-4ce6-bccd-35d216af2c90 (1)
Judici a l'acusat de torturar i matar un paleta a Puigcerdà per robar-li diners / Marina López

Per això, segons ha dit, va sortir al balcó per comprovar que no hi hagués policia esperant a baix. No en va veure i va ser aleshores quan el sospitós va sortit del bloc. A fora, però, l'esperaven agents de paisà que el van detenir.

El sergent ha detallat que, durant la instrucció, van sol·licitar antecedents del processat al seu país d'origen, Moldàvia. Així, van descobrir que tenia dues condemnes per robatori i lesions i també antecedents per vandalisme. Per un d'aquests darrers fets tenia una ordre de crida i cerca pendent al país. 

"Bevia però no es ficava amb ningú"

Aquest dilluns també han declarat dos dels quatre fills de la víctima i la seva dona. Davant el jurat popular, han explicat que la família feia més de 20 anys que vivia a Puigcerdà i que la víctima no havia tingut mai problemes amb ningú ni amb la justícia. Els familiars han admès que bevia i que havien intentat que anés a rehabilitació, tot i que ell s'hi havia oposat. Han afegit, però, que "no es ficava amb ningú" i que, quan tenia diners, li agradava convidar els seus amics.