TURISME

Diversos hotels de la Cerdanya preveuen tancar entre setmana per estalviar energia i evitar pujar preus

Escoles d'esquí retallen beneficis amb l'objectiu de garantir la continuïtat de les sortides de grups d'estudiants
Cerdanya establiments preu llum 1
photo_camera Un integrant de l'escola d'esquí Camp Base de Llívia preparant uns esquís / Albert Lijarcio

Una part important dels establiments hotelers de la Cerdanya preveu tancar entre setmana i en períodes de menys ocupació amb la finalitat d'estalviar energia. La presidenta de l'entitat que els agrupa, Núria Vidal, afirma que la factura dels subministraments s'ha multiplicat, com a mínim, per tres i que opten per aquesta mesura per tal d'evitar que sigui necessari haver de repercutir aquest cost als clients. Així, les tarifes s'han incrementat lleugerament i la idea és tancar alguns espais i prescindir d'alguns serveis. Mentre, escoles d'esquí com Camp Base de Llívia (Cerdanya) han negociat una retallada de beneficis per facilitar que continuïn les sortides de grups d'escolars, a més d'altres "estratègies" per fer front a l'actual situació.

Cerdanya establiments preu llum 2
Un integrant de l'escola d'esquí Camp Base de Llívia preparant unes botes / Albert Lijarcio 

Vidal assenyala que molts hotels compten amb plaques fotovoltaiques o calderes de biomassa i que d'altres estan en procés d'instal·lar-les o tenen previst fer-ho a curt termini. Pel que fa a la demanda, la presidenta de l'Associació d'Hotels i Càmpings de la Cerdanya explica que fins passades les vacances de Nadal s'estan movent en paràmetres similars als d'altres anys. Després, pronostica un nou període "d'incertesa", com s'han anat trobant en diferents moments des de la pandèmia.

Hotel Bernat de Llívia
Part de la zona exterior de l'Hotel Bernat de So de Llívia / Albert Lijarcio

Mentre, la directora comercial de l'escola d'esquí Camp Base, Mireia Vila, explica que s'ha treballat per evitar repercutir l'augment dels preus de l'energia i el transport en els clients. Així, assenyala que els particulars són "conscients" del context actual i, en el cas dels escolars, s'han hagut d'estrènyer el cinturó, el que es tradueix en "no cobrir costos" d'algun dels grups. De moment, són "molt poques" les escoles que es plantegen suprimir aquesta sortida, ja que la majoria valoren que és un moment per fomentar la convivència i la pràctica esportiva. Vila conclou que tot plegat ho fan perquè necessiten continuar treballant després de tot el que ha suposat per ells les restriccions de la pandèmia.