ENTREVISTA

Gerard Cunill: “Hem començat projectes que permetran estudiar a fons l’arxiu que tenim de la farmàcia Esteva”

El director del Museu de Llívia defensa una renovació museogràfica, 9 anys després de la seva inauguració

Farmàcia Esteva Llívia 1
photo_camera Gerard Cunill amb l'alcalde Elies Nova i un representant de la família Esteva /llivia.org

El dia 5 de maig de 2012, avui fa 9 anys, es va inaugurar l’actual exposició permanent del Museu de Llívia i les noves instal·lacions, a la planta baixa de l’actual edifici de l’Ajuntament de Llívia. L’any passat, el 2020, va fer 40 anys de la creaciódel Patronat del Museu Municipalde Llívia. L’actual director del Museu, Gerard Cunill, ens parla, en aquesta entrevista breu, del present i del futur de la instal·lació coneguda arreu per acollir-hi el fons patrimonial de la farmàcia Esteva; la farmàcia més antiga d'Europa.

Quina valoració fa d’aquests 9 anys de funcionament? La valoració que n’hem de fer, d’aquests últims 9 anys,és que esva fer un pas important amb la renovació museogràfica en aquell moment.Però, val a dir que les exposicions tenen una vida més o menys llarga i actualmentja toca pensar en una futura renovació que ampliï continguts i ampliï temàtiques.

El museu no només és farmàcia Esteva... Efectivament, el museu no és només farmàcia Esteva, tot i que quan parlo de renovar també em refereixo que es pot treure més suc del fons i de l’arxiu que tenim de la farmàcia.

Farmàcia Esteva Llívia 2 (Foto: Inauguració del museu, el 5 de maig de 2012. A la fotografia, a la dreta, l'alcaldessa de Llívia, Sílvia Orriols / llivia.org)

Quins aspectes o objectes podria mostrar-nos avui el museuino ho fa? Les col·leccions d’arqueologia, per exemple. Des de l’any 2013 tenim les excavacions del fòrum IuliaLibicad’on n’han sortit elements destacats. També hi ha moltes peces i novetats de les excavacions que s’han fet al Castell de Llívia. Tot plegat fa que ens haguem de replantejar un altre cop la museografia.I que també calgui preveure la possibilitat d’ampliar els espais. El museu potser ha quedat petit i cal ampliar àrees de treball, com poden ser tallers de restauració, ampliar la superfície visitable, espais per aexposicions temporals i serveis didàctics.

Quan diu que es podria treure més suc dels arxius de la farmàcia Esteva, a què es refereix? Em refereixo al fet que cal promoure una recerca més ambiciosa. De fet, hem començat alguns projectes de recerca amb la Universitat de Girona (UdG) que permetran estudiar a fons l’arxiu que tenim de la farmàcia Esteva. Sap, fa més de 30 anys que no es fan estudis amb un plantejament seriós de la part documental de la farmàcia! Cal treballar aquest aspecte i donar un punt de vista més global. Cal posar en valor l’ofici de farmacèutic i la història dels medicaments i de l’establiment. Per això dic que hem de treure més profit del fons que tenim.