PATRIMONI CULTURAL

El fòrum romà Iulia Libica de Llívia, protagonista a la prestigiosa revista Madrider Mitteilungen

La publicació d’un nou article referma el valor patrimonial d'aquest jaciment situat al bell mig del Pirineu i el situa en el panorama internacional
forum estatutària 03
photo_camera forum estatutària 03

L'Institut Arqueològic Alemany de Madrid ha publicat recentment, a la seva revista especialitzada Madrider Mitteilungen(núm. 62), un article dedicat al fòrum romà Iulia Libica de Llívia. El text, àmpliament documentat amb un detallat reportatge fotogràfic, posa en valor les últimes troballes al jaciment i les dona a conèixer en l’àmbit internacional. Signen l’article l'equip d'arqueòlegs i arqueòlogues César Carreras (UAB), Jordi Guàrdia, Josep Guitart (UAB), Anna Gutiérrez Garcia-Moreno (ICAC), Maria Pilar Lapuente (UniZar) i Roberta de Febo (UAB), amb el títol “El descubrimiento del forum de Iulia Libica (Llívia) y de sus vestigios de estatuària”.

El descobriment del fòrum de Iulia Livica (Llívia) i les excavacions inicials dutes a terme permeten ja apreciar la rellevància d’aquest monument enclavat a la vall pirinenca de la Cerdanya. La finalitat de l’article és donar a conèixer aquest nou fòrum de la Hispania Citerior, exposar una aproximació a la cronologia de la seva construcció i realçar les restes d’estatuària en marbre que ha proporcionat fins al moment.

“Les restes d’escultures trobades en la fase d’excavació del fòrum romà de Iulia Libica,  esculpides en marbre de Carrara i que es van fer portar des d’Itàlia a aquesta vall pirinenca, corroboren la importància arqueològica del jaciment. La publicació de l’article a la revista Madrirer Mitteilungen ens dona l’oportunitat de difondre aquesta notícia a escala internacional i ressaltar la importància de la troballa”, ha explicat el director del programa de recerca de Iulia Libica, Josep Guitart (UAB).

forum estatutària 01
forum estatutària 01

L‘article presenta un estudi arqueomètric i una primera interpretació iconogràfica que permet contextualitzar el moment inicial del fòrum, a l’espera que futures campanyes arqueològiques puguin completar l’arquitectura del fòrum, confirmar les datacions i proporcioni més dades sobre la iconografia escultòrica, els orígens dels marbres i les seves funcions representatives.

Guitart ha volgut remarcar també que, durant la campanya arqueològica d’excavació de 2021, han aparegut nous fragments d’escultura que refermen encara més el valor patrimonial del fòrum romà de Iulia Libica, un jaciment situat al bell mig de la vil·la de Llívia.

Els treballs d’excavació al fòrum romà de Iulia Libica i al Castell de Llívia han estan liderats per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC); amb la col·laboració de l’Ajuntament de Llívia, la Diputació de Girona i el Servei d’Arqueologia de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya; i sota la direcció dels arqueòlegs Cèsar Carreras i Jordi Guàrdia (que va defensar la seva tesi doctoral sobre el fòrum romà de Iulia Libica i l’arqueologia urbana de Llívia a l’ICACl’any 2018, en el marc del programa de Doctorat interuniversitari en Arqueologia Clàssica URV-ICAC-UAB).

La revista Madrider Mitteilungen té molta difusió en l’àmbit de l'arqueologia clàssica i, molt especialment, en escultura. És una publicació del Departament de Madrid de l'Institut Arqueològic Alemany que s’edita anualment des del 1960. L’article “El descubrimiento del forum de Iulia Libica (Llívia) y de sus vestigios de estatuària” s’ha publicat en accés obert i es pot consultar al següent enllaç:

https://publications.dainst.org/journals/mm/article/view/3657