06.12.2022 |
Viure als Pirineus

INFRAESTRUCTURES

El fons Ardian rebutja l'oferta d'Abertis per comprar la meitat de Túnel del Cadí

La gestora d'infraestructures en mans d'ACS i la italiana Atlantia hauria ofert uns 100 milions d'euros pel 49,99% de les accions dels equipaments

Túnel del Cadí
Túnel del Cadí
El fons Ardian rebutja l'oferta d'Abertis per comprar la meitat de Túnel del Cadí

El fons francès Ardian ha rebutjat l'oferta milionària que la concessionari d'autopistes Abertis va presentar setmanes enrere per la part de la companyia gal·la a Túnel del Cadí i de Vallvidrera, segons van informar ahir al matí diversos mitjans de comunicació i va poder confirmar l'ACN de fonts del sector.

Concretament, Abertis –actualment en mans d'ACS i la italiana Atlantia- disposa del 51,01% de la concessionària que explota aquestes infraestructures i fent ús del seu dret de tempteig va oferir al voltant de 100 milions d'euros pel 49,99% que Ardian, l'altre accionista, ha posat a la venda.

La titularitat de Túnels de Barcelona (Vallvidrera) i del Cadí és de la Generalitat, i la concessió s'allarga fins al 2037 després que el 2012 l'aleshores Govern de la Generalitat, liderat per Artur Mas, privatitzés la infraestructura. Aquesta operació es va portar a terme en un moment en què les finances de la Generalitat estaven sota una gran pressió i el Govern tenia la necessitat d'aconseguir ingressos extraordinaris per reduir el seu dèficit. Una altra de les grans operacions que es va fer va ser la privatització d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL).

La Generalitat de Catalunya va ingressar un total de 309,6 milions d'euros per la privatització dels Túnels de Vallvidrera i del Cadí, el 72% del cànon total de 430 milions i la quantitat restant s'haurà de liquidar al final del període d'adjudicació.

Un cop feta la privatització, part de les accions les va comprar BTG Pactual i el novembre del 2014 va vendre el seu 65% al fons Ardian per 145 milions d'euros. Això significa que es valorava la concessió en poc més de 223 milions. El juliol del 2015 Abertis va comprar el 15,01% de la concessió a Ardian per 34 milions. Això significava valorar la concessió en uns 226 milions, i Abertis d'aquesta manera n'aconseguia el control amb el 51,01% de les accions.

El fons Ardian rebutja l'oferta d'Abertis per comprar la meitat de Túnel del Cadí
Comentarios