RECERCA

El físic Xavier Obradors parla a Puigcerdà de canvi climàtic, materials i sostenibilitat

Obradors va començar explicant què és l’efecte hivernacle i què el produeix i va analitzar les causes i les conseqüències del canvi climàtic antropogènic.
Xavier-Obradors
photo_camera El físic Xavier Obradors parla a Puigcerdà de canvi climàtic, materials i sostenibilitat / Francesc Esteban

Aquest dissabte, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc la primera conferència del cicle “Parlem de Ciència” que el Grup de Recerca de Cerdanya (GRC) ha impulsat enguany.

La conferència portava per títol: “Els desllorigadors contra el canvi climàtic: materials i sostenibilitat”, a càrrec del físic Xavier Obradors, Premi Nacional d’Investigació Blas Cabrera (2003), Medalla Narcís Monturiol (1998) i fins fa poc, director de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona, adscrit al CSIC.

Xavier-Obradors
El físic Xavier Obradors parla a Puigcerdà de canvi climàtic, materials i sostenibilitat  / Francesc Esteban

El ponent va començar explicant què és l’efecte hivernacle i què el produeix, per passar a analitzar les causes i les conseqüències del canvi climàtic antropogènic. A continuació, va exposar algunes solucions basades en la ciència i la tecnologia dels materials, que van, des de les terres rares, superconductors a altes temperatures i nous sistemes d’emmagatzemament d’energia. Xavier Obradors també va parlar d’energies alternatives, com la solar o l’eòlica i de l’esperada energia nuclear de fusió.

La conferència va anar seguida d’un animat debat amb el públic de la sala, que va formular diverses preguntes relacionades amb els temes exposats.

La finalitat del cicle “Parlem de Ciència” és acostar els temes de ciència i tecnologia al gran públic, especialment a la gent jove.