La farmàcia de Llívia estrena exposició amb els darrers objectes restaurats

El museu de Llívia inaugurarà aquest dissabte 9 de novembre l’exposició "ESTEVA, els nous objectes de la farmàcia de Llívia". L’exposició mostrarà els objectes que enguany han estat restaurats pel museu de Llívia, les caixes policromades de farmàcia, donades per la família Esteva el 20 de setembre de 2018, i també dues teles publicitàries de farmàcia d’estil modernista.
875035
photo_camera Una de les caixes policromades de la farmàcia Esteva abans de la restauració. Foto: Montserrat Palomar.

El museu també aprofita per fer un estat de la qüestió sobre la recerca que s’ha fet sobre la farmàcia fins a l’actualitat, i a la vegada, ens mostra les accions que realitza el museu per conservar i per posar en valor aquesta col·lecció. En aquesta mostra es veuran objectes que per qüestions d’espai o de conservació no es poden veure habitualment a les sales del museu. La intenció és que l’exposició sigui un punt de partida que marqui l’inici d’un nou programa de recerca, dedicat a revisar i aprofundir en el coneixement de la farmàcia llivienca.

A més, en aquesta exposició també tracta d’explicar els objectes, i especialment les caixes policromades, des d’una perspectiva de gènere, preguntant-nos sobre la relació de la dona i l’art a través de la història. El museu de Llívia torna a recuperar així les exposicions de producció pròpia, que pretenen tractar sobretot de temes locals i que suscitin l’interès al públic autòcton.

Per últim, també es podrà veure l’audiovisual “D’Esteva a Biel, a Llívia dues farmàcies”. L’audiovisual, que ha esdevingut un petit curtmetratge documental, ha estat produït pel museu de Llívia, i a la direcció hi ha el llivienc Marc Pous Rosal i també Fidel Peña, ambdós graduats en cinematografia per l’ESCAC. Aquest document tracta d’explicar la obertura de la farmàcia Biel a Llívia, l’any 1980, després de 54 anys d’absència de la farmàcia Esteva, tancada l’any 1926. "Tractem d’esbrinar les dificultats determinades pel context històric per tal d’instal·lar una nova farmàcia a Llívia, l’impuls de l’Ajuntament durant la primera legislatura democràtica, i l’impuls personal de la Mercè Biel, farmacèutica pràcticament durant 40 anys a Llívia, per tal d’establir una nova farmàcia que pogués satisfer les necessitats de la població local", expliquen des del museu.

En aquest documental, que té una durada de 10 minuts, ha comptat amb la participació de l’exalcalde Valentí Surià, i amb la farmacèutica de Llívia Mercè Biel, actualment ja retirada, l’actual farmacèutica Alba Vidal, i amb el farmacèutic de Puigcerdà Joan Montané i amb el director del Museu de Llívia Gerard Cunill. Entre tots ells s’explica i es reflexiona sobre l’abans i el després de l’obertura de la farmàcia Biel, i com ha evolucionat la farmàcia a la Cerdanya i al món, des dels anys 80 fins a l’actualitat, i les perspectives de futur sobre la disciplina.

991_ESTEVA_expo_cartell_carrer_2019

El dissabte s’iniciarà la jornada d’inauguració a les sis de la tarda amb la conferència “La Dona en l’art, d’objecte a subjecte”, impartida per Mireia Puente, d’Artxtu, on abordem la visió de l’art des d’una perspectiva de gènere dins de l’història de l’art, i ho exemplificarem amb el cas de les figures femenines de les caixes policromades. A continuació es presentarà l’exposició i la restauració dels nous objectes, i projectarem l’audiovisual “D’Esteva a Biel, a Llívia, dues farmàcies”. Pel que fa a l’exposició, el dia 9 es podrà visitar parcialment, tan sols es podran veure les noves caixes policromades, ja que per motiu de la jornada electoral del dia 10, la sala d’exposició restarà reservada als comicis.

L’exposició es podrà veure íntegrament a partir del dia 12 de novembre a la tarda i s'allargarà fins el proper dia 5 d’abril de 2020.