Els problemes d'Esquerra a Puigcerdà

El dimecres 18 de febrer des de la secció local d'ERC de Pugcerdà es va fer públic que el dia 20 es presentaria el cap de llista del partit a les eleccions municipals. No s'informava del nom del candidat. Un dia després es comunicava que "per imprevistos d'última hora" s'anul·lava la presentació. El candidat encara no es coneix. Lluny queden els dies en què Puigcerdà era la joia de la corona dels republicans: ara el partit és ple de desercions, problemes interns, pactes frustrats i contradiccions entre el que interessa a la direcció de Barcelona i el que volen les bases locals.

 

cara-baixa-5
photo_camera Carretero prepara una llista de Reagrupament per Puigcerdà.

El panorama d'ERC a Puigcerdà preocupa la direcció nacional del partit que veu com en pocs anys ha perdut tota la força que tenia quan aquesta capital de comarca va estar governada primer per Joan Carretero (l'únic alcalde d'ERC que va assolir dues majories absolutes en una capital de comarca) i, posteriorment, per Joan Planella. Ara, el primer prepara una llista de Reagrupament que ell no encapçalarà (tot apunta que serà un altre metge de l'hospital), i el segon, Joan Planella, navega entre l'estratègia de la direcció nacional i l'opinió de les bases locals que se senten decebudes amb el que arriba des de Barcelona, "tard i malament", segons diuen alguns militants de base.

Però el problemes no acaben aquí. A l'escissió interna que en el seu dia va provocar Reagrupament cal sumar-hi la que va originar la creació d'Endavant Cerdanya que governa municipis emblemàtics com Bolvir i Bellver però que mai ha amagat la voluntat d'arribar a l'ajuntament de Puigcerdà, ara governat amb majoria absoluta per CiU de la mà del jove Albert Piñeira que repetirà com a cap de llista dels nacionalistes.

Tal i com ha explicat un dels militants de base a aquest mitjà, després de les passades eleccions municipals la secció local dels republicans a Puigcerdà va quedar "desolada". "Entre els que van marxar a Reagrupament, els que van passar-se a Endavant Cerdanya i els que van plegar aborrits, vam quedar quatre gats que som els que hem aguantat el partit en uns anys molt durs que, just ara, semblava que començàvem a remuntar".

L'arribada de les eleccions, però, ha tornat a remoure les aigues dels republicans que no encerten a trobar una estratègia que els pugui retornar amb garanties la força que havien tingut a Puigcerdà i, en general, a tota la Cerdanya. A dia d'avui no saben, encara, si es presentaran en solitari, si ho faran de forma conjunta amb Endavant Cerdanya (formada majoritàriament per exmilitants republicans) o si buscaran aliances amb altres noves formacions d'esquerres com ara Avancem. Les negociacions a quatre bandes definiran el futur més immediat d'ERC en una comarca en la qual havien arribat a ser, no fa pas gaires anys, una força política de referència.