ARXIUS

Els Bombers de Puigcerdà cedeixen a l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya més de 600 imatges de la història del cos

La cessió aplega un conjunt de 678 fotografies del cos d'entre 1953 i 1985
Arxiu Comarcal de la Cerdanya fotos Bombers de Puigcerdà 2
photo_camera Els Bombers de Puigcerdà cedeixen a l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya més de 600 imatges de la història del cos / Arxiu Comarcal de la Cerdanya

Aquest divendres s'ha signat el contracte de cessió en comodat entre l'Associació de Bombers Voluntaris de Puigcerdà i l'Ajuntament de Puigcerdà pel qual ingressa a l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya un conjunt de 678 fotografies del cos d'entre 1953 i 1985, aplegades per qui va ser cap del Parc de Puigcerdà, Francesc Pubill Aguilar, i conservades al llarg dels anys per la seva filla Maria Pubill Picas.

Es tracta de fotografies en paper, blanc i negre i color, que mostren les activitats pròpies del Cos de Bombers de Puigcerdà en aquells anys. Per un cantó hi ha imatges d'alguna de les intervencions en l'extinció d'incendis i emergències, com l'actuació durant els aiguats de 1982. Per l'altre cantó hi ha les imatges de l'activitat més social, principalment de la celebració anual del dia del Patró de Bombers, Sant Joan de Déu el 8 de març. També hi ha retratades altres activitats com les pràctiques que de vegades es feien amb altres cossos de bombers de l'alta i la baixa Cerdanya.

Arxiu Comarcal de la Cerdanya fotos Bombers de Puigcerdà 1
Els Bombers de Puigcerdà cedeixen a l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya més de 600 imatges de la història del cos / Arxiu Comarcal de la Cerdanya

En definitiva les fotografies d'aquesta època reflecteixen la tasca en les emergències i el servei a la comunitat, alhora que son testimoni d'un espai de sociabilitat, aleshores absolutament masculí, que creava llaços molt forts entre els components del cos.

Arxiu Comarcal de la Cerdanya fotos Bombers de Puigcerdà 3
Arxiu Comarcal de la Cerdanya fotos Bombers de Puigcerdà 3

La col·lecció de fotografies de Francesc Pubill, passa a formar part del fons documental del Cos de Bombers de Puigcerdà que ja hi ha a l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya i que té un volum de 1,8 metres lineals de documents paper. A partir d'ara l'Arxiu començarà la tasca de descriure i digitalitzar les fotografies per tal que siguin consultables en línia ben aviat.