22.10.2021 |
Viure als Pirineus

INFRAESTRUCTURES

Descarrila un tren de Rodalies entre Planoles i la Molina amb 38 passatgers

Els serveis d’emergència treballen amb la hipòtesi que l’incident s’ha produït per un despreniment de roques dins del túnel

bombers-ribes
Serveis d'emergències treballant a l'interior del túnel de Toses/Bombers de Ribers / Twitter
Descarrila un tren de Rodalies entre Planoles i la Molina amb 38 passatgers

Dos dels passatgers del tren que ha descarrilat al túnel de Toses aquest dimarts a la nit han hagut de ser atesos per crisi d’ansietat, segons ha informat Protecció Civil. Tots dos han estat atesos al lloc de l'incident, han estat considerats ferits lleus i no ha calgut traslladar-los a cap centre sanitari. La resta de viatgers han resultat il·lesos. Finalment eren 38 persones les que hi viatjaven comptant-hi el conductor, i no 36 com s’havia dit en un primer moment. Els fets han tingut lloc poc després de les nou de la nit quan, possiblement per un despreniment de roques -segons la hipòtesi que barallen els serveis d’emergència-, el comboi de la línia R3 que es dirigia a Puigcerdà ha descarrilat uns dos quilòmetres més amunt de l’estació de Toses, en sentit Puigcerdà, segons informa Renfe.

La companyia ferroviària ha enviat un altre tren fins al punt del descarrilament per recollir els passatgers i retornar-los a Toses, des d’on han pogut seguir el viatge per carretera.

Tècnics de Renfe treballen per encarrilar el tren accidentat al túnel de Toses el 10 de juliol del 2019 (horitzontal)
(Operaris treballen per encarrilar el tren accidentat/RENFE)

Els afectats han pogut romandre dins del comboi accidentat fins a l'arribada de l’altre tren, on hi havia efectius dels Bombers i del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) que els han ajudat en les tasques d’evacuació fins a l'estació de Toses. Allà els esperaven sis taxis, activats per Renfe i Adif, per portar-los fins a la seva destinació. 

Els Bombers han desplaçat onze dotacions entre les quals hi havia efectius del Grup d'Actuacions Especials (Grae), que han inspeccionat la zona. També s’ha activat la Creu Roja per portar mantes i aigua als passatgers afectats. A banda, Adif, l’empresa que gestiona la infraestructura ferroviària, ha activat el seu Pla d’Autoprotecció PAU en nivell 1.

Cap a la una de la matinada, Protecció Civil ha desactivat la fase d’alerta del Pla de protecció civil de Catalunya (PROCICAT) per emergències en el transport de viatgers per ferrocarril, un cop la incidència s’ha donat per tancada.

A hores d'ara tots els passatgers ja han pogut marxar de l'estació cap als seus domicilis i la circulació de trens resta tallada a l'espera del personal d'infraestructures d'Adif.

Autobusos i taxis per garantir el servei

Renfe ofereix des de primera hora del matí autobusos i taxis que garanteixen el servei entre Ribes de Fraser (Ripollès) i Puigcerdà (Cerdanya) per tal de cobrir el trajecte de la R3 afectat pel tall de circulació. Una vegada el tren arriba a l'última estació, el revisor demana en quina parada volen baixar i els distribueixen en taxis o autobusos segons la proximitat.

Pla obert d'uns joves baixant de l'autob√∫s que ve de Ribes i que fa el recorregut de la R3 afectat pel descarrilament d'un tren el 10 de juliol de 2019 (Horitzontal)

(Renfe ofereix autobusos i taxis que garanteixen el servei entre Ribes de Fraser (Ripollès) i Puigcerdà (Cerdanya)/Foto:Aleix Freixas)

Aquest matí, dos grups d'esplai han hagut d'utilitzar aquest servei per arribar fins a Puigcerdà abans de començar les seves colònies d'estiu. En els dos casos, els monitors han detallat que estaven satisfets "pel tracte i l'atenció" que els havia donat la companyia a l'hora de dirigir-los en un bus. A més, els dos grups han explicat que, tot i arribar uns 30 minuts més tard del previst, no ha estat cap inconvenient. Mentrestant la companyia segueix treballant per retirar el comboi atrapat a Toses (Ripollès).

Descarrila un tren de Rodalies entre Planoles i la Molina amb 38 passatgers
Comentarios