17.05.2022 |
Viure als Pirineus

TREBALL

Das, l’únic municipi de l’Alt Pirineu sense ni un sol aturat

El municipi cerdà és un dels deu de Catalunya on no hi ha ni un sol veí registrat a les oficines de treball de la Generalitat.

Das jpg
Das, a la Cerdanya, un dels deu municipis catalans on no hi ha cap aturat registrat a les oficines de Treball de la Generalitat. Foto: Ajuntament de Das
Das, l’únic municipi de l’Alt Pirineu sense ni un sol aturat

El municipi de Das, a la comarca de la Cerdanya, és l’únic del conjunt de l’Alt Pirineu que no compta amb cap veí inscrit a les Oficines de Treball de la Generalitat (OTG) i per tant amb un cent per cent d’ocupació. Aquest fet podria explicar-se per bé que al terme municipal de Das hi ha gran part de les instal·lacions d’esquí de l’estació de Masella, on s’hi practiquen els esports d’hivern. També hi ha les instal·lacions i pista d’aterratge del Aeròdrom de la Cerdanya, on s’hi practiquen esports aeris com vol sense motor, globus i ultralleugers entre d’altres. El municipi té una extensió de 15 km2 i 1.100 m. d’altitud en el punt més baix, i 2537 m. en el punt més alt. Els límits del seu terme municipal són al nord amb Ger i All (a tocar del riu Segre), a l’est amb Alp i Fontanals de Cerdanya, al sud amb Urús i a l’oest amb Prats i Sansor. El cim de la Tossa (2537 m.) llinda amb Bagá (Berguedà), Alp, i Urús. Das té agregats els nuclis de Mosoll, Sanavastre i Tartera.

Dels deu pobles que han acabat el 2017 sense aturats, només dos estaven a la mateixa llista l'any anterior: Bellprat (Anoia) i Granera (Moianès), els dos a la Vegueria de la Catalunya Central. Tots aquests pobles sense cap aturat són força petits, de menys de 200 habitants. Només Das, a la Cerdanya, supera aquesta xifra i compta amb 224 habitants, segons les darreres dades estadístiques de l’Idescat. En alguns casos, les persones que viuen en aquests municipis tenen negocis familiars que mantenen durant generacions i els resulta més fàcil tenir feina. Les poblacions sense cap aturat tenen en comú que molta gent jove treballa a municipis veïns que són més grans i també que la majoria mantenen activitats agrícoles.

Els altres municipis catalans sense cap inscrit a l’atur són: Sagàs (Berguedà), L'Argentera (Baix Camp), Vallfogona de Riucorb (Conca de Barberà), Savallà del Comtat (Conca de Barberà) i Susqueda (la Selva).

Das, l’únic municipi de l’Alt Pirineu sense ni un sol aturat
Comentarios