16.10.2021 |
Viure als Pirineus

LITERATURA

Das celebra una nova edició del 'Festival literari, converses al safareig'

Bernat Puigtobella, editor de Núvol-digital de cultura, conduirà l'acte
Irene Solà
L'escriptora Irene Solà participarà aquest dissabte al Festival literari de Das/facebook
Das celebra una nova edició del 'Festival literari, converses al safareig'

Aquest dissabte 17 d’agost,  a les 18 h, Das (Cerdanya) celebra una nova del 'Festival literari, converses al safareig' que comptarà amb els escriptors Irene SolàJordi Lara i Manel Figuera, i també la monologuista Oye Sherman.

La muntanya, el fil conductor

El fil conductor de l'edició del festival d’enguany és la muntanya, ja que tant Irene Solà com Jordi Lara han publicat dues obres situades al Pirineu. Per la seva banda, Manel Figuera, filòleg especialitzat en el català septentrional, especialment el cerdà, és autor d' El parlar de Cerdanya. Gramàtica, diccionari cerdà, dites populars', editat pel segell pirinenc Edicions Salòria, que ha tingut una magnífica acollida. 

Irene Solà 2

Irene Solà parlarà de Canto i jo i la muntanya balla (Llibres Anagrama), una novel·la emmarcada en una zona de muntanya que, més enllà de la llegenda, guarda la memòria de segles de supervivència, persecucions, guerres però que també encarna la bellesa.

Canto jo i la muntanya balla

Canto jo i la muntanya balla és una novel·la en què prenen la paraula dones i homes, fantasmes i dones d’aigua, núvols i bolets, gossos i cabirols que habiten entre Camprodon i Prats de Molló. Una zona d’alta muntanya i fronterera que, més enllà de la llegenda, guarda la memòria de segles de lluita per la supervivència, de persecucions guiades per la ignorància i el fanatisme, de guerres fratricides, però que encarna també una bellesa a la qual no li calen gaires adjectius. Un terreny fèrtil per deixar anar la imaginació i el pensament, les ganes de parlar i d’explicar històries. Un lloc, potser, per començar de nou; un lloc per a una certa redempció.

Primer pla de l'autor de 'Sis nits d'agost', Jordi Lara, el 5 de març del 2019 (horitzontal).

La novel·la de Jordi LaraSis nits d’agost (Edicions de 1984), tracta la història d’una mort volguda, singular misteriosa que portarà el lector a la reflexió sobre la mort, la llibertat individual o el compromís col·lectiu.  El sis d’agost de 2007 un home va sortir de Barcelona i va pujar a la muntanya per morir-hi sol. Aquell mateix dia complia setanta-cinc anys; es deia Lluís Maria Xirinacs i tenia una llarga trajectòria pública com a lluitador per les llibertats i filòsof pacifista. ¿Per què ho va fer? ¿Era un suïcidi o era una altra cosa?

Sis nits d'agost

Sis nits d’agost és la història d’aquella mort volguda, singular, misteriosa. La revelació de com va ser preparada escrupolosament i com va afectar tantes persones, i l’aventura d’un escriptor per esbrinar el sentit d’una acció com aquella. Una novel·la apassionant que ens convida a una reflexió moral i universal sobre allò que ens interroga a tots: la mort, la llibertat individual o el compromís col·lectiu.

Manel Figuera 2

Manel Figuera, tractarà el parlar de Cerdanya i l’acte serà amenitzat per l’Oye Sherman.

El parlar de Cerdanya. Gramàtica, diccionari cerdà, dites populars

Aquest llibre  de Manel Figuera (Edicions Salòria), recull el parlar cerdà amb mots, frases fetes i refranys que mostren amb gran plasticitat com els cerdans han entès el seu entorn. També s'hi pot trobar una bona anàlisi dels aspectes gramaticals i fonètics que donen cos i sonoritat a aquest català septentrional de transició. 

Bernat Puigtobella

Organització

Òmnium Cerdanya tindrà, al llarg de tot el dia, una parada informativa on també podreu trobar marxandatge i llibres com Ho tornarem a fer, de Jordi Cuixart.

Bernat Puigtobella, editor de Núvol-digital de cultura, conduirà l’acte. El Das Festival està organitzat per l’Ajuntament de Das, en col·laboració amb Núvol i Òmnium Cerdanya. En cas de pluja, el festival se celebraria a la Casa del Comú de Das.

Das celebra una nova edició del 'Festival literari, converses al safareig'
Comentarios