FERROCARRIL

El Consell Comarcal de la Cerdanya reclama a ADIF un compromís inversor ferm a la línia R3

Isidre Chia denuncia la situació de deixadesa que pateixen les estacions de ferrocarril de la comarca.
Estació tren Puigcerdà
photo_camera Isidre Chia reclama a ADIF un compromís inversor ferm a la línia R3 / cerdanya.cat

El president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Isidre Chia Trilles, s’ha posat en contacte amb ADIF davant la manca d’inversions a la Línia R3 (L’Hospitalet del Llobregat - La Tor de Querol) a la comarca. Chia denuncia l’evident situació de deixadesa que pateixen les estacions de ferrocarril de la comarca, algunes en un estat deplorable i altres abandonades i completament vandalitzades, “Una fotografia lamentable que és l’expressió de l’oblit que pateix un mitjà de transport que s’hauria de potenciar, davant l’emergència climàtica, pel seu caràcter ecològic”, ha dit el president de l'organisme cerdà.

Isidre Chia remarca la importància de la Línia R3 en una Europa que treballa per la unitat dels seus pobles, on la Cerdanya és una cruïlla de camins, en la qual la Línia R3 juga un paper important. Tanmateix, ha posat de manifest la importància per a la Cerdanya per ser una via de comunicació principal amb el nord i amb el sud per a tot aquell gruix de la població que no pot desplaçar-se en vehicle propi i ser l’única alternativa que permet un desplaçament sense consum de combustible fòssil.

El president del Consell Comarcal de la Cerdanya ha destacat el caràcter històric per ser l’única línia que segueix en servei, connectant Barcelona amb Toulouse, Lyon i París, de les línies del Ferrocarril Transpirinenc que al segle XIX es varen construir per comunicar Espanya i França (Conveni dels Ferrocarrils Transpirinencs de 1904) i que va suposar l’obertura de la nostra comarca amb l’exterior i especialment amb Barcelona, la qual cosa va comportar un important desenvolupament econòmic, social i cultural a la Cerdanya; i ha recordat que com a línia històrica les seves estacions estan catalogades com edificis de valor històric i incloses dins de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

És per tots aquests motius que el president del Consell Comarcal de la Cerdanya ha reclamat un "compromís ferm d’inversió a la línia R3 a la Cerdanya".