04.12.2022 |
Viure als Pirineus

EMPRESES

Conreen a Llívia, de forma experimental, diferents varietats de llúpol per a la cervesa Lybica 

L'empresari local de la cervesa Lybica pretén abastir-se de la flor d'aquesta planta per a la producció de la beguda artesana.
Josep Pous Llívia
Josep Pous, fabricant de la cervesa Lybica de Llívia / llivia.org
Conreen a Llívia, de forma experimental, diferents varietats de llúpol per a la cervesa Lybica 

L'empresari local Josep Pous, fundador i copropietari de la cervesa Lybica de Llívia, conrea des d'aquest any, de forma experimental, diferents varietats de llúpol amb l'objectiu de destinar-les a la producció de la beguda artesana que comercialitza. Es tracta de cinc varietats d'aquesta planta —txeques, angleses i poloneses— que, segons confirma Pous "estan donant un resultat molt positiu, ja que ben aviat tindrem la flor en la majoria de les varietats".

El llúpol, que actualment compra en el mercat estatal, és la matèria que dona l'amargor a la cervesa. Ara, Pous, ha localitzat una empresa propera en quilòmetres a Llívia que pot gestionar el procés del maltat. "Amb aquesta possibilitat del maltat, ens hem proposat que Lybica sigui cent per cent un producte llivienc i cerdà. De proximitat i KM0. Per aquesta raó fem l'experiment de la plantació del llúpol que, com sembla, anirà bé. I ja tinc emparaulada la producció d'ordi amb un pagès del municipi. De fet, ja ho hauríem començat de no haver estat per culpa de la pandèmia. Però el projecte, en global, és aquest: producció a Llívia i ecològica", afirma Pous. El conreu de l'ordi podria ser aquest any, a l'octubre.

Lybica és la primera cervesa artesana produïda a la Cerdanya, tot i que ara ja no l'única —actualment hi ha una segona marca de cervesa que es fa a l'alta Cerdanya—. Va sortir al mercat l'any 1999.

Una nova cervesa

Lybica ha anunciat que traurà al mercat, aquests pròxims dies, una nova cervesa que s'afegeix a les dues que té en el mercat: la Lybica original (lager) i la Lybica IPA. Es tracta de la Lybica blanche, una weissbier, de menys graduació, més seca i densa. "En diuen cervesa d'estiu, perquè treu la set, però és per a tot l'any, és clar. Veurem com funciona. El meu propòsit és estabilitzar i consolidar les dues que ja tenim. Aquesta tercera opció cal veure com l'accepta el mercat", explica Pous.

Conreen a Llívia, de forma experimental, diferents varietats de llúpol per a la cervesa Lybica 
Comentarios