REGADIUS

La Comunitat de Regants del Rec Gros de Prullans celebra el seu bicentenari

En els darrers anys la Comunitat ha realitzat un important projecte de millora de les infraestructures, canalitzant bona part del rec amb l’objectiu de fer-lo més eficient.
Rec Gros de Prullans
photo_camera Una antiga canalització que portava l'aigua del Rec Gros fins a Prullans / Feliu Sirvent

La Comunitat de Regants del Rec Gros, que engloba tots els regants del poble de Prullans, a la Cerdanya, celebra aquest any el bicentenari de la seva creació. El 1822 dos veïns del municipi van impulsar la creació d’un rec des del Riu de la Llosa que permetés l’abastiment d’aigua al poble, especialment per ús agrícola. Molts veïns del poble es van bolcar en el projecte, i el rec va esdevenir una realitat que va aportar prosperitat al municipi. 

Actualment és un dels pocs recs d’alta muntanya de Catalunya que segueix en funcionament i, també, un dels més antics de la comarca. 200 anys després i amb prop de 60 comuners, la comunitat segueix activa, vetllant sempre per conservar un bé tant preuat com és la gestió de l’aigua. 

Rec Gros de Prullans
Plafó informatiu del Rec Gros de Prullans

Des dels seus inicis, la Comunitat de Regants del Rec Gros ha treballat tot buscant l’eficiència i el rendiment, incorporant nombroses millores. Així, l’any 1917 es va regular el rec a través d’una primera concessió que es va ampliar l’any 1999 amb un doble ús: agrícola i indústrial. Paral·lelament, a mitjans del segle XX es va iniciar un procés per poder impulsar una minicentral hidroelèctrica, que va esdevenir una realitat l’any 2007. Aquesta minicentral ha permès l’aportació de beneficis econòmics a la Comunitat, que s’han reeinvertit en millores de les instal·lacions. 

Recentment s’ha aprovat un projecte presentat al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que permetrà finalitzar la canalització i millorar els sistemes de control informàtic.

En els darrers anys la Comunitat ha realitzat un important projecte de millora de les infraestructures, canalitzant bona part del rec amb l’objectiu de fer-lo més eficient. Recentment s’ha aprovat un projecte presentat al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que permetrà finalitzar la canalització i millorar els sistemes de control informàtic.

Amb la celebració del bicentenari els comuners volen recordar totes aquelles generacions passades que van visionar la importància que el regadiu tindria pel poble a més de reafirmar el seu compromís de futur i una gestió de l’aigua eficient i responsable. 

La Comunitat de Regants celebrarà el bicentenari amb un dinar de germanor el dissabte 21 de maig que comptarà entre altres amb la presència de Teresa Jordà, consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; Ferran de Noguera, director dels serveis territorials a Lleida i Ricard Pérez: delegat del govern a l’Alt Pirineu i l’Aran.