16.01.2022 |
Viure als Pirineus

REGANTS

La comunitat de regants del canal d'Angostrina de Llívia vol revitalitzar l'entitat

La voluntat és millorar l'ús d'un canal que hauria de prestar servei de rec a 76 hectàrees de Llívia.
Regants Llívia 1
La comunitat del canal d'Angostrina vol revitalitzar l'entitat / llivia.org
La comunitat de regants del canal d'Angostrina de Llívia vol revitalitzar l'entitat

La comunitat de regants del canal d'Angostrina s'ha proposat revitalitzar l'associació. Els regants pretenen millorar l'ús d'aquest canal que podria prestar servei a 76 hectàrees de terrenys dins del terme municipal de Llívia, entre camps, parcel·les, prats, finques i jardins. Actualment, només 12 regants aprofiten l'aigua d'una instal·lació que necessita un condicionament.

Amb aquesta voluntat, la junta de la comunitat va reunir-se ara fa uns dies. El secretari de l'entitat, Carles Moner, explica que el primer pas ha estat la redacció d'uns nous estatuts que s'han aprovat de forma inicial i que seran exposats durant el termini de tres mesos per tal que tothom pugui informar-se i pugui presentar al·legacions, en el cas que així ho desitgi. "Calia refer-los i posar-los al dia. Eren estatuts de l'any 1894 i en alguns dels seus apartats no complien els requisits que en l'actualitat s'exigeixen en la legalitat vigent", ha manifestat Moner. Amb els estatuts renovats l'entitat reclamarà la seva inscripció al registre d'entitats de la Generalitat i també a la Comunitat Hidrogràfica de l'Ebre (CHE).

Regants Llívia 2

Posteriorment, la idea és també confeccionar un padró d'usuaris, ja que ara com ara aquesta és una informació que s'ha perdut amb el temps.

El següent pas serà, és clar, aconseguir l'aprofitament total d'un canal que de l'1 d'octubre al 30 de juny pot abastir-se totalment de l'aigua que hi circula. En l'època estival té certes restriccions tal com fixa l'acord internacional del Tractat de Bayona de 1868.

"Creiem que és molt important per a Llívia recuperar les funcions d'aquest canal. I l'Ajuntament de Llívia hi està totalment d'acord i ens ha dit que ens hi ajudarà. Pensem en la quantitat d'aigua que avui es perd i que podria beneficiar a desenes de veïns si la infraestructura es trobés en bon estat. I ja fa anys que ens hi hauríem hagut de posar", diu Moner.

Regants Llívia 3

El canal arriba de la localitat veïna d'Angostrina i desemboca pràcticament a tocar al riu Segre, més enllà de l'àrea de les Colomines, a un altre dels canals de Llívia —la Peixera del Molí— que és de la comunitat de regants d'Estaüja. Presta servei a 76 hectàrees. El seu estat actual necessita unes inversions valorades en uns 140.000 euros. Els regants han decidit afrontar unes primeres inversions per valor d'uns 70.000 euros. L'Ajuntament de Llívia s'ha compromès a cercar subvencions per tirar endavant aquest projecte del qual els veïns del municipi en sortirien beneficiats.

El president de la junta de regants és l'alcalde de Llívia, Elies Nova, i el vicepresident Ramon Abellanet.

" "
La comunitat de regants del canal d'Angostrina de Llívia vol revitalitzar l'entitat
Comentarios