PATRIMONI

Comencen a Llívia els treballs a les sales que acolliran l’Espai Fita Zero: frontera, enclavament i memòria

Aquests dies s’ha desembarassat les dues aules de la Torre Bernat de So que permet als industrials fer-hi les obres de serveis
Torre Bernat de So obres 1
photo_camera Recollida de la fita i del desembarassat de les sales de l'edifici / Museu i Ajuntament de Llívia

Aquests últims dies s'han dut a terme diferents tasques que marquen l'inici dels treballs a les sales que acolliran l'Espai Fita Zero: frontera, enclavament i memòria. D'una banda, s'ha desembarassat les dues aules de la Torre Bernat de So —les que tindran l'espai museogràfic dedicat a l'enclavament llivienc—, per tal que els industrials puguin començar les obres menors de construcció i electricitat. Posteriorment, s'hi posarà el mobiliari. Val a dir que el Museu i l'Ajuntament de Llívia ja van contractar la creació de l'audiovisual immersiu,  que està a punt de finalitzar i que formarà part de l'exposició permanent. Durant aquest any es traurà a licitació l’última fase de creació de continguts per a l’espai.

Torre Bernat de So obres 2
Recollida de la fita i del desembarassat de les sales de l'edifici / Museu i Ajuntament de Llívia

Per un altre costat, recentment, s'ha recuperat d'una finca llivienca fronterera amb Santa Llocaia (Alta Cerdanya), una antiga fita. Es trobava a la Serra de Concellabre. Es tracta de la fita número 8, una peça de granit sorrós que es trobava en estat de deteriorament, bolcada a peu d'un camp, i que ara es restaurà i formarà part del museu. De fet, la fita serà la peça exposada que donarà la benvinguda a tots els visitants que hi accedeixin. La fita ha estat una cessió del ministeri d’Assumptes Exteriors d’Espanya.

Tant la fita recuperada, com el material que s'ha retirat de la Torre Bernat de So per poder fer les obres interiors del nou espai museogràfic, es guarden ara com ara en un dels magatzems municipals. Algunes peces han estat traslladades al lapidari de la institució.

Torre Bernat de So obres 3
Recollida de la fita i del desembarassat de les sales de l'edifici / Museu i Ajuntament de Llívia

A finals de l'any passat es van dur a terme les obres de restauració i impermeabilització exterior de la Torre Bernat de So.

El museu Espai Fita Zero: frontera, enclavament i memòria, tindrà un disseny innovador, seguint les noves tendències museístiques, amb un important ús de mitjans audiovisuals i interactius, on es mostraran objectes, documents i testimonis orals. L'exposició estarà subdividida en tres grans conceptes: testimonis de la frontera, les fites de la frontera i el paisatge; un espai participatiu i un espai de memòria de la frontera, lligat als espais de Memòria Democràtica de Catalunya.