MUNICIPIS

Cinc municipis de la Cerdanya deixen d'encarregar el cobrament de tributs a la Diputació de Lleida

Bellver de Cerdanya, Lles, Riu, Prats i Sansor i Prullans han enviat els impostos locals al Consorci de Recaptació Cerdanya i Ripollès
Prullans Ajuntament
photo_camera Edifici de l'Ajuntament de Prullans / Feliu Sirvent

Els municipis de Bellver de Cerdanya, Lles, Riu, Prats i Sansor i Prullans ja han començat, a partir de l'1 de gener, a enviar els seus impostos locals al Consorci de Recaptació Cerdanya i Ripollès i han deixat de fer-ho a l'Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals (OAGRTL) de la Diputació de Lleida com fins ara. Montellà i Martinet és l'únic municipi cerdà que continuarà facultant la Diputació de Lleida per al cobrament dels seus tributs locals.

La raó que ha portat aquests municipis a canviar de gestors són dues: d'una banda, un cost inferior per a les seves arques municipals i, de l'altra, afavorir l'increment dels ingressos del Consell Comarcal de la Cerdanya. L’alcalde de Riu de Cerdanya, Abel Alfonsin, va valorar la conveniència de “centralitzar la gestió dels tributs locals en un sol organisme i no tenir-la repartida entre Girona i Lleida com fins ara”. En la mateixa línia,  Albert Maurell, alcalde de Prullans, va apuntar que “tenim la singularitat de ser en una comarca dividida entre dos províncies i apostem per centralitzar tota la gestió tributària en una de sola”. A més, va assenyalar que “part dels beneficis revertiran en la comarca a través del consell i per a nosaltres és també positiu”. L’alcaldessa de Bellver de Cerdanya, Laia Serra, calcula que canviar d’òrgan de recaptació suposarà “un estalvi per a les arques municipals d’entre 12.000 i 15.000 euros a l’any”.

Consell Comarcal de la Cerdanya plenari constitució 2023
Plenari del Consell Comarcal de la Cerdanya 

La decisió va néixer del mateix Consell Comarcal de la Cerdanya i el seu Consell d’Alcaldes, que va promoure el canvi per afavorir econòmicament l'organisme cerdà. Una altra de les raons ha estat la voluntat de centralitzar la recaptació en un sol organisme, amb seu a Puigcerdà i, en conseqüència, oferir un servei de més proximitat per als contribuents i ajuntaments. Una més gran proximitat que es traduirà els pròxims mesos amb l’obertura de nous horaris d’atenció als veïns a la seu del Consorci de Recaptació, a l’edifici del Consell Comarcal.

La Diputació de Lleida ja va aprovar, a finals de l'any passat, la suspensió dels acords anteriors amb els cinc consistoris cerdans a fi i efecte que la nova gestió pogués entrar en vigor aquest 1 de gener.