CULTURA POPULAR I TRADICIONAL

La Cerdanya presenta la primera colla castellera transfronterera

La nova entitat ha rebut l’aval del Consell Comarcal i els ajuntaments de Puigcerdà, Alp i Bellver, institucions que l’han reconegut com una ambaixadora de la Cerdanya.

Colla Castellera Cerdanya
photo_camera Foto de família de la presentació de la Colla Castellera de Cerdanya/puigcerda.cat

La Colla Castellera de Cerdanya s’ha presentat oficialment aquest dilluns a Puigcerdà com la primera de caràcter transfronterera de la Coordinadora de Colles de Catalunya.

La Colla Castellera ha presentat les camises verdblau que lluiran a les places d’arreu del país i ha fet una crida a sumar-se a la diada del 29 de juny a Alp amb les colles de Berga i Andorra en la qual la Cerdanya farà el seu bateig al món casteller.

La nova entitat ha rebut l’aval del Consell Comarcal de la Cerdanya i els ajuntaments de Puigcerdà, Alp i Bellver, institucions que l’han reconegut com una de les principals ambaixadores de la vall en el futur pròxim.

La presentació s’ha fet en un acte que ha comptat amb una cercavila i una exhibició a la plaça de l’Ajuntament. A la sala de plens, els representants de la colla i els representants polítics de la comarca han exposat els reptes immediats de la nova associació.

Castells Puigcerdà

El president de la colla, Joan Troyano, ha anunciat converses amb la resta d’ajuntaments a fi efecte de consolidar un projecte eminentment comarcal i transfronterer i ha fet una crida als cerdans: «a una colla castellera tothom hi és benvingut i tothom fa falta; és, a més, una activitat que es pot fer en família, de fet ara el nostre nucli dur són famílies que venen tots els membres».

En aquest sentit, el vicepresident de la colla, Saulo Pujolàs, ha remarcat que «serem imparables; no som el que construïm sinó que construïm el que som... quanta més gent siguem, més amunt pujarem».

Els objectius futurs de la colla a nivell tècnic el marcarà la formació d’una pinya ample. No obstant això, la colla veu factible optar a castells de set i vuit en un termini mig.

Troyano ha xifrat en un centenar els membres que ha aconseguit ja sumar l’entitat en el primer any de vida. En aquest sentit, l’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha remarcat l’excepcionalitat que a la Cerdanya una associació aglutini tanta gent i de tots els municipis.

L'entitat trenca l'aïllament tradicional local amb un projecte comarcal

La colla treballa amb la diada del Bateig del dia 29 com a gran fita a l’horitzó. Per aquesta cita en la qual es guanyarà el dret de posar-se la camisa, la colla prepara el Tres de sis, el Quatre de sis amb agulla i el Quatre de sis.

El president el Consell Comarcal, Ramon Moliner, ha remarcat que és una bona notícia per la Cerdanya la implantació a la vall d’aquesta manifestació de la cultura tradicional catalana i ha emfatitzat el caire familiar que té, la qual cosa permet superar els entrebancs en la participació que sí suposen altres activitats.

Per la seva banda, l’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha remarcat que «per fi tenim colla castellera de Cerdanya... és una de les manifestacions més característiques de la nostra cultura popular i no podia ser que a la Cerdanya no en tinguéssim».

Piñeira també ha posat l’accent en el caràcter comarcal de l’entitat: «en una comarca en la qual els projectes són d’àmbit local, per fi surt una iniciativa que aglutina tota la comarca de la Baixa i l’Alta Cerdanya, aquesta colla és dels disset municipis de la Baixa Cerdanya i també de l’Alta».

L’alcalde de Puigcerdà ha augurat un pes important a la colla en totes les celebracions de la vall. Piñeira ha apuntat que la nova colla podrà oferir, com a valor afegit a l’activitat castellera, el paisatge de la vall. En aquesta línia va avisar que «a partir d’ara sereu els ambaixadors de la nostra comarca; i quina manera més bonica, que fer-ho amb cultura».

Més a Cerdanya