ARXIUS

La Cerdanya medieval cada cop més accessible en línia

L’Arxiu Comarcal de la Cerdanya digitalitza 254 llibres notarials dels segles XIII i XIV i els fa accessibles a través del cercador ‘Arxius en línia’.
Consulta_en_linia Arxiu Cerdanya 1
photo_camera Erola Simon Lleixà, directora de l'Arxiu Comarcal de Cerdanya, treballant amb un document digitalitzat / ACC

Un dels fons més importants de l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya és el fons Notarial de Puigcerdà que conté 4.869 protocols notarials que van d’entre el 1260 fins a 1960. Els protocols notarials són els llibres que els notaris van compilant amb totes les escriptures que emeten al llarg de la seva vida laboral. 

El fons notarial de Puigcerdà, conté protocols de Puigcerdà, pobles de la Cerdanya, Vall de Ribes, Ripoll i Camprodon. Constitueix un patrimoni documental de primer ordre i és el fons més consultat del nostre arxiu. La riquesa en informació que aporten els protocols fa que siguin utilitzats per a recerques de tot tipus, i molt especialment per les recerques genealògiques. Recentment s’han treballat aquests llibres en investigacions sobre comerç de llana i teixits, fargues i comerç de de ferro, retaules i producció pictòrica, bandolerisme, estructures familiars, aprofitaments forestals, etc.

coberta_castell_puigcerda
Coberta del Castell de Puigcerda / Arxiu Comarcal de Cerdanya

Atès que la consulta d’aquests llibres tan antics és molt intensiva, l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya ha començat una tasca de digitalització dels protocols amb un doble objectiu: fer-los consultables des de casa i preservar-los evitant la manipulació física.

El 2022 s’han digitalitzat un total 254 llibres, que corresponen a 55.106 pàgines, i des de fa pocs dies ja són consultables a través del cercador de la Xarxa d’Arxius Comarcals Arxius en línia

empresa_digitalitzant
Digitalització de cocuments / Arxiu Comarcal de Cerdanya

La digitalització dels documents l’han portat a terme empreses especialitzades. Aquestes es desplacen a l’Arxiu amb les seves estacions de digitalització avançades que permeten reproduir els documents sense malmetre’ls. El cost de la digitalització ha anat a càrrec del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través del Pla Bruniquer de digitalització.

llibres_notarials_preparats_per_digitalitzacio
Llibres notarials preparats per a ser digitalitzats / Arxiu Comarcal de Cerdanya

L’Arxiu seguirà fent campanyes de digitalització anuals fins a tenir accessible en línia tot el fons notarial que per llei és d’accés públic, és a dir, tots aquells protocols que tenen més de 100 anys.

Mostra del llibre notarial més antic del fons