MEDI AMBIENT

Les Petits Ruisseaux i Cerdanya en Acció pel Clima organitzen la 12a edició de “El Dia de la nit”

L’acció consistirà en apagar l’enllumenat públic dels municipis de Cerdanya durant tota la nit del dissabte 17 d'octubre

 

Cerdanya pel clima bis
photo_camera Una acció pel clima organitzada el desembre passat a Puigcerdà

Les Petits Ruisseaux i Cerdanya en Acció pel Clima han organitzat per aquest dissabte, 17 d'octubre, la 12a edició del “Dia de la nit", un esdeveniment molt consolidat a França i volen impulsar a la Cerdanya, el Capcir i el Conflent.

Aquest esdeveniment consisteix en l’extinció de l’enllumenat públic durant una nit. Es vol sensibilitzar als seus habitants dels problemes de la pol·lució lumínica, tot fomentant la protecció de la biodiversitat nocturna, per no oblidar també la factura energètica que genera.

Els col·lectius organitzadors volen mobilitzar el màxim nombre de municipis cerdans i els seus respectius veïns. L’objectiu és que es pugui observar l’impacte de l’absència de la llum dels fanals públics sobre el medi ambient i fotografiar també la sensibilitat d’aquesta nit inèdita. Els organitzadors animen a tothom a contribuir amb el màxim de fotografies possibles tot donant suport a una mediació i comunicació.

Cerdanya pel clima

Després d’una enquesta feta a escala local en el fòrum Eco-ciutadà del 29 de febrer d’enguany a Osseja, l’abolició de l’enllumenat públic va resultar com una de les mesures prioritàries per posar a debat a Cerdanya. Segons les Petits Ruisseaux i Cerdanya en Acció pel Clima, entendre l’acció que volem portar a terme durant la nit permetria:

- Una disminució de manera significativa de les factures d’electricitat municipals.

- Un retorn de la fauna local amb el seu entorn de vida (aturar l’extinció dels insectes).

- Una reducció de la nostra empremta de carboni (l’enllumenat públic emet 670.000 tones de CO₂ a tot al planeta).

- Un descans òptim (reduir l’impacte al nostre sistema endocrí).

- I gaudir de l’observació de les estrelles.

Les entitats convocants expliquen que "coneixem la por i la reticència de molts veïns en vers l’extinció o la reducció de l’enllumenat públic, però sí que creiem que és indispensable iniciar un diàleg i propiciar informació al respecte". 

comentaris