ARQUEOLOGIA

Arrenca a Llívia la 8a campanya d’excavació del fòrum de Iulia Libica

La campanya consistirà en excavar la zona del mur oriental del temple, una zona d’especial interès d’aquest jaciment.
DCIM\100MEDIA\DJI_0133.JPG
photo_camera Excavacions del fòrum de Llívia tal com es va deixar a la campanya anterior/Museu de Llívia

El passat 17 d’agost va iniciar-se la vuitena campanya d’excavació del fòrum de Iulia Libica, a Llívia (Cerdanya). La campanya ha començat amb tres mesos de retard com a conseqüència de l’efecte de la pandèmia del coronavirus, i és el primer any que s’excava el mes d’agost.

Aquesta campanya consistirà en excavar la zona del mur oriental del temple, una zona d’especial interès d’aquest jaciment. Per això, l’any 2019 va haver-se d’excavar la necròpolis medieval del segle XI, al redós de l’absis de l’església, que ha permès construir l’actual vial, i que substitueix el que passava pel mig del fòrum, ja que se situava just damunt del temple i tallava el jaciment pel mig.

Aquesta actuació permetrà, doncs, iniciar ja l’excavació en extensió de tot el jaciment, i poder-lo veure per primer cop en conjunt. També es projecta millorar l’entorn del fòrum de Iulia Líbica, amb el sanejament de l’espai d’herba, runa, i la inclusió de grava de colors, per diferenciar els diferents espais habitacionals.

Aquesta campanya compta amb el suport científic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), i el suport tècnic de l’empresa Arqueòlegs.cat, i la col·laboració dels estudiants del grau d’arqueologia de la UAB i del Museu Municipal de Llívia. La campanya compta amb el finançament de la Diputació de Girona, l’Ajuntament de Llívia i la Generalitat de Catalunya, dins del projecte Quadriennal: Iulia Libica: el fòrum i el territori de la ciutat (2018 – 2021).

Les excavacions arqueològiques a Iulia Libica van començar l’any 2013. Des de llavors, es poden anar seguint totes les intervencions a través del blog: https://blogs.uab.cat/iulialibica/. Recordem que el Fòrum romà de Llívia és únic al Pirineu, ja que els altres quatre que hi ha a Catalunya són a la costa.