19.05.2022 |
Viure als Pirineus

ELECCIONS ANDORRA

Set llistes competiran a les eleccions generals d'Andorra del pròxim 7 d'abril

El nombre de candidatures presentades és el més gran de la història del Principat

Pla mitjà del presentador de la llista de la Terceravia a les eleccions generals d'Andorra, Albert Pintat, saludant al cap de Govern en funcions, Toni Martí. Imatge de l'Agència de Notícies Andorrana (ANA) del 26 de febrer de 2019 (Horitzontal).
El presentador de la llista de la Terceravia a les eleccions generals d'Andorra, Albert Pintat, saludant al cap de Govern en funcions, Toni Martí/ANA
Set llistes competiran a les eleccions generals d'Andorra del pròxim 7 d'abril

Fins a set candidatures d'àmbit nacional concorreran a les eleccions generals d'Andorra, les quals tindran lloc el pròxim 7 d'abril. Aquest dimarts, les llistes han estat validades, amb la comprovació dels noms i les signatures de tots els candidats, a mesura que les persones encarregades de presentar-les han anat arribant a l'edifici administratiu del Govern del Principat andorrà. Així doncs, es disputaran els catorze consellers generals entre Demòcrates per Andorra (DA), Partit Socialdemòcrata (PS), Liberals d'Andorra (L'A), Progressistes-SDP, Terceravia UL+Independents, Andorra Sobirana (AS) i Units pel Progrés d'Andorra (UPA), sent així el primer cop que més candidatures s'han presentat en unes eleccions generals a circumscripció nacional.

El més matiners en passar per l'edifici administratiu de l'executiu andorrà han estat els presentadors d'SDP. "Una llista progressista, paritària amb set homes i set dones, cinc de les quals entre les set primeres posicions, i tres joves entre els catorze candidats", així ha definit la candidatura un dels presentadors, Josep Lluís Donsión, que ha vaticinat que la campanya serà "mogudeta i el vot estarà molt repartit però que anem "a fer el millor resultat possible".

Els segons en presentar han estat els Liberals i, a part dels presentadors, també s'han desplaçat fins al Govern andorrà els candidats Jordi Gallardo, Ferran Costa i Judith Pallarés. "És una candidatura treballada i representativa de la societat i estem contents del que hem presentat perquè Andorra necessita un canvi", ha expressat al sortir de l'entrega el presentador Jordi Cerqueda. El liberal ha valorat que la multiplicitat de candidatures demostra "un desconcert i molts neguits entre la ciutadania andorrana".

Qui finalment ha donat la sorpresa i ha aconseguit presentar llista ha estat la nova formació liderada per Alfons Clavera sota el nom d'Units pel Progrés d'Andorra (UPA). Tot i això, els presentadors, Maria Carme Torcuatro i Jordi Camp, no han volgut fer declaracions i el candidat tampoc els ha acompanyat a la presentació de la llista. 

Darrere de la sorpresa del matí han arribat els presentadors de la Terceravia, l'excap de Govern Albert Pintat i l'exsíndic general Joan Gabriel. "Les eleccions d'Andorra són una gran festa, la Terceravia vol encarnar el millor de cada cantó", ha exposat Pintat, que ha recordat que fa quatre anys ja va ser el presentador de la candidatura, en aquell moment però Liberal. L'excap de Govern també ha apuntat que només s'han deixat de presentar llista a Canillo, per la qual cosa també ha recordat que la Terceravia se sent representada a la Massana amb la llista de Ciutadans Compromesos i per això han estat "generosos" al no formar llista pròpia.

Els presentadors del PS, Ferran Goya i David Rios, han estat acompanyats pel número u i dos dels socialdemòcrates, Pere López i Susanna Vela. En aquest cas, López ha estat l'encarregat de fer la valoració i ha estat la més política, ja amb la mirada posada a la campanya. "Les eleccions van de continuïtat de DA o d'opció de canvi i l'única opció passa per les llistes de PS+L'A a les parròquies", ha apuntat, qui ha titllat de "tret plural" la proliferació de candidatures.

Com a penúltims han arribat les presentadores de DA, les cònsols Conxita Marsol i Trini Marín, que han anat acompanyades del president del partit, Eric Jover, i el candidat Xavier Espot. "Molt il·lusionats i amb ganes de treballar i de les llistes que hem tancat, res és fàcil però tenim opcions importants", ha resumit Marsol. "És positiu que hi hagi tantes candidatures, són moltes pel país que som, però hi ha molts projectes de país".

L'última llista en arribar, a mitja hora de tancar el termini, ha estat la liderada per Eusebi Nomen, Andorra Sobirana (AS), que ha necessitat gairebé una hora per validar els candidats presentats. Malgrat aquest llarg temps d'espera la presentadora, Mari Carme Moreno, s'ha excusat pel nombre de signatures i ha negat qualsevol problema. "És una llista paritària i amb moltes ganes de treballar no vinculada directament amb el món polític, ens espera una època amb molta feina per endavant", ha valorat.

Fins a 24 llistes a les territorials

Pel que fa a les llistes territorials, se'n presentaran 24 a les eleccions generals del 7 d'abril per ocupar catorze escons del Consell General. La coalició de Liberals d'Andorra i el Partit Socialdemòcrata, d'Acord, serà present a les set parròquies andorranes. Mentre, Demòcrates per Andorra, tal com ja va avançar, no es presenta a la Massana i la Terceravia compta amb candidatura a cinc parròquies: Ordino, Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany. Progressistes-SDP estarà a les parròquies d'Encamp, Ordino, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany i Andorra Sobirana ha presentat només una llista territorial a Canillo. A la Massana, també s'ha presentat la candidatura de Ciutadans Compromesos.

Set llistes competiran a les eleccions generals d'Andorra del pròxim 7 d'abril
Comentarios