ELECCIONS ANDORRA

Arrenca la campanya electoral a Andorra, on 27.278 persones estan cridades a votar a les generals del 7 d'abril

Set candidatures nacionals i 24 parroquials concorren als comicis, on es repartiran els 28 escons del Consell General

Consell General de les Valls d'Andorra
photo_camera El Consell General exerceix el poder legislatiu a Andorra i està constituït per vint-i-vuit consellers generals, elegits per sufragi universal per un període de quatre anys/Albert Lijarcio

Un total de 27.278 andorrans podran participar a les eleccions generals del pròxim 7 d'abril, la campanya de les quals comença de forma oficial aquest diumenge. El nombre d'electors s'ha incrementat un 11,3 per cent respecte als comicis de fa quatre anys, en un país on actualment hi viuen 76.536 persones, 37.247 de les quals compten amb la nacionalitat andorrana. Pel que fa al nombre de candidatures, és el més elevat que s'havia registrat fins ara al país, ja que són set llistes d'àmbit nacional les que pugnaran per aconseguir ser presents al Consell General. D'aquestes, quatre hi tenen actualment representació, dos més -Terceravia i Units pel Progrés d'Andorra- estan encapçalades per ex-líders de Liberals d'Andorra i, finalment, el cap de llista d'Andorra Sobirana va ocupar-hi un escó a la legislatura de 2009.

El Consell General d'Andorra està format de 28 diputats, la meitat dels quals sortiran de les set candidatures d'àmbit nacional que s'hi han presentat i en funció dels vots que obtingui cadascuna d'elles. Mentre, els altres catorze es triaran mitjançant la llista territorial més votada de cadascuna de les set parròquies del Principat, la qual hi aporta en cada cas dos representants. Andorra la Vella, amb 8.097 persones, és la que té un nombre més elevat d'electors i li segueixen Escaldes-Engordany (5.401), Sant Julià de Lòria (4.029), Encamp (3.928), La Massana (3.067), Ordino (1.753) i Canillo (1.003).

Govern d'Andorra

El govern que sorgeixi després de les eleccions generals andorranes, en mans de Demòcrates per Andorra des de fa dues legislatures, té com un dels seus principals reptes el de continuar i completar les negociacions per assolir un acord d'associació amb la UE. En aquest sentit, haurà de buscar l'encaix entre la seva obertura al mercat europeu i la preservació de les especificitats d'un país que recentment ha sortit de la llista de paradisos fiscals. A més, també es veurà com es canalitzen, entre d'altres, les demandes de diversos sectors socials que volen despenalitzar l'avortament o les que han posat sobre la taula la problemàtica de l'accés a l'habitatge.

Pel que fa a les llistes nacionals, la principal novetat es troba en el fet que dos nous partits polítics que concorren als comicis estan liderats per ex-dirigents de Liberals d'Andorra. D'aquesta manera, Josep Pintat, que en aquesta legislatura ha estat el cap de l'oposició, és ara el candidat de Terceravia, llista que també integra els representants territorials d'Unió Laurediana. En el cas d'Unió pel Progrés d'Andorra, el número u és Alfons Clavera, que fins fa pocs mesos era membre del comitè parroquial d'Escaldes-Engordany. També es presenta com a líder d'Andorra Sobirana, Eusebi Nomen, que al 2009 va obtenir representació amb Andorra pel Canvi.

Mentre, a Demòcrates per Andorra, que actualment governa en majoria amb Antoni Martí al capdavant i quinze consellers, el candidat és el fins ara ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot. La llista dels Liberals l'encapçala Jordi Gallardo, que anava de número dos a les eleccions generals de 2015 quan la formació va aconseguir sumar vuit diputats. Pel que fa al Partit Socialdemòcrata, que ocupa ara tres escons al Consell General, repeteix com a cap de llista Pere López i compta amb el suport de Podem, que ha decidit no presentar-s'hi. Finalment, en el cas de Progressistes-SDP, Josep Roig, actual conseller de Cultura de Sant Julià de Lòria, s'estrena com a líder d'un partit que fa quatre anys va obtenir dos representants al parlament andorrà.

Hemicicle

Fins a 24 llistes parroquials

En l'àmbit territorial, Liberals d'Andorra i Partit Socialdemòcrata es presenten per primer cop a les set parròquies de forma conjunta, amb l'aliança d'Acord. L'objectiu és que en les zones on aconsegueixin representativitat per haver estat la llista més votada hi hagi un conseller de cada formació. En les eleccions generals de 2015, els Liberals, que van guanyar a les parròquies de La Massana i Sant Julià de Lòria, es van quedar sense representants a Ordino per disset vots de diferència amb Demòcrates, amb la qual cosa el pacte busca unir els electors de totes dues forces polítiques per intentar guanyar presència territorial.

Mentre, Demòcrates ha format candidatura a totes les parròquies tret de la de La Massana, on confia obtenir el suport de Ciutadans Compromesos, llista on també hi ha dirigents pròxims a Terceravia. La formació que lidera Pintat es presenta a les parròquies d'Encamp, Ordino, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany. Progressistes-SDP compta amb candidatura a Encamp, Ordino, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany; Andorra Sobirana a Canillo i Unió pel Progrés d'Andorra no ha conformat cap llista territorial.