LITERATURA

Anem Editors publica una reedició de Borís I, rei d’Andorra d’Antoni Morell

És una de les obres fundacionals de la literatura andorrana que portava anys descatalogada

MORELL
photo_camera L'escriptor Antoni Morell amb l'editor Josep Dallerès/AnemEditors

L’any 1984 Antoni Morell publicà Borís I, rei d’Andorra, obra pràcticament fundacional de la literatura andorrana. Aquesta novel·la, una de les més celebres de l’autor d’Escàs (la Massana), va ser durant molt de temps una de les referències de la literatura feta al Principat, per bé que actualment portava uns anys descatalogada i és poc coneguda per part de les noves generacions d’andorrans. Davant la necessitat d’evitar que els clàssics caiguin en l’oblit, Anem Editors ha volgut recuperar aquest text per tal de posar-lo novament a disposició dels lectors.

En l’obra, Morell narra les peripècies de Borís d’Skossyreff, baró d’Orange, aventurer rus blanc que apareix a Andorra l’any 1934 i s’autoproclama rei de les Valls. Una història de ficció basada en un fet tan real com poc conegut de la història recent del Principat i que durant els darrers anys ha animat l’interès d’altres autors i investigadors. No deixa de ser interessant, pels temps de populisme creixent que corren, de presentar una obra com aquesta com element de reflexió.

El seu autor, Antoni Morell, andorrà nascut a Barcelona el 1941, ha cursat estudis de Filosofia, Teologia, Història Moderna i Contemporània i Dret. Ha consagrat la seva vida a l’ensenyament i a l’escriptura i ha desenvolupat diversos càrrecs a l’administració andorrana. És una de les principals plomes de la literatura del país amb títols com Set lletanies de mort o La neu adversa. També a Anem Editors ha publicat Passaport sense nom i El llarg caminar d’un home bo.

Amb Borís I, rei d’Andorra, l’editorial dona el tret de sortida a la col·lecció Anem butxaca pensada per posar a l’abast del gran públic obres cabdals de la literatura andorrana i altres publicacions del propi segell. Altres publicacions de Morell, doncs, veuran la llum en aquesta mateixa col·lecció.

El llibre es posarà a la venda dilluns 1 d’abril i serà presentat a la 'biblioteca comunal Antoni Morell de la Massana' el proper dimarts 16 d’abril a les 19h amb les intervencions del Cònsol Major de la Massana David Baró, del director d’Anem Editors Josep Dallerès i del seu autor Antoni Morell.

comentaris