ELECCIONS ANDORRA

Demòcrates guanya les eleccions d’Andorra però perd la majoria absoluta

La Tercera Via liderada per Josep Pintat tindrà la clau de la governabilitat.

Pla general del cap de llista de Demòcrates per Andorra, Xavier Espot, compareixent davant la militància i els mitjans de comunicació després de conèixer els resultats de les eleccions generals d'Andorra. Imatge del 7 d'abril de 2019 (Horitzontal).
photo_camera El cap de llista de Demòcrates per Andorra, Xavier Espot, compareixent després de conèixer els resultats de les eleccions generals d'Andorra/Albert Lijarcio

La candidatura de Demòcrates, encapçalada per Xavier Espot, ha guanyat les eleccions d’Andorra per la llista nacional amb el 35% dels vots, seguit del Partit Socialdemòcrata que encapçala Pere López, amb el 30% dels vots. Demòcrates perd la majoria absoluta al Consell General i ara l'estabilitat parlamentària dependrà dels pactes postelectorals, en els quals la candidatura territorial de la Massana Ciutadans Compromesos i la Tercera Via liderada per Josep Pintat tindran la clau de la governabilitat.

Resultats

Pel que fa als consellers generals, sumant els escons de la llista nacional i el de les llistes territorials, Demòcrates ha obtingut 11 consellers; el Partit Socialdemòcrata, 7 consellers; Liberals d'Andorra, que es presentava en les candidatures territorials amb els socialdemòcrates amb el nom de D'Acord, en té 4; Tercera Via-Unió Laurediana també 4 i Ciutadans Compromesos 2 consellers territorials per la Parròquia de la Massana.

Josep-Pintat-despatx-professional_2207789317_61644241_651x366

(Josep Pintat al seu despatx/ara.ad/Bru Noya)

Tercera Via serà clau en la governabilitat

Josep Pintat ha volgut deixar clar que la Tercera Via ha arribat per quedar-se i que "ara són les llistes més votades les que hauran de començar a moure fitxa". Ha avisat, però, que hi ha temes com l'acord d'associació que necessitaran consens. Josep Pintat ha dit que "el país vol estabilitat, amb aquests resultats al Consell General no hi ha majoria, i ara cal seure i parlar".

Demòcrates per Andorra iniciarà els contactes

El cap de llista del partit de centre-dreta Demòcrates per Andorra, Xavier Espot, ha assegurat que des de la formació estan "raonablement satisfets" amb els resultats obtinguts a les eleccions generals del país, en les quals han obtingut cinc escons per la via de la circumscripció nacional i sis més provinents de la seva victòria a les parròquies de Canillo, Encamp i Ordino. Tot i això, ha reconegut que és una "llàstima" que s'hagin quedat "a tocar" del seu objectiu, que era el de revalidar la majoria absoluta. "Només per 50 vots sumats entre Escaldes-Engordany i Andorra la Vella no ha estat possible aconseguir quatre consellers més", ha explicat. Tot i això, ha volgut deixar clara la seva defensa al sistema electoral actual i ha dit que a partir d'aquest dilluns comença la feina per "teixir els consensos necessaris" per poder formar govern amb una majoria parlamentària.

Espot, que rellevava a l'actual cap de govern, Antoni Martí, com a candidat de Demòcrates, ha dit que "accepta" el resultat dels comicis generals, el qual veu com un missatge clar de la ciutadania per buscar el "consens" entre diferents forces polítiques. Tot i això, ha reconegut que els vuit anys de mandat de la seva formació amb majoria absoluta han causat un "desgast", el qual ha vinculat a les "reformes difícils però necessàries" a les que ha hagut de fer front el país "per garantir la prosperitat".