ENTITATS

Neix Cultura Activa, una entitat per promoure la llengua i la cultura catalana a Andorra

L’organització, agermanada amb Òmnium, treballarà en favor dels drets dels catalanoparlants
Maria Cucurull Cultura Activa
photo_camera La presidenta de Cultura Activa, Maria Cucurull, durant la presentació pública al Comú d'escaldes-Engordany / @GuiuMas

Andorra comptarà a partir d'aquest dilluns amb una nova entitat de promoció de la llengua i la cultura catalana. Es tracta de Cultura Activa, una organització que estarà agermanada amb Òmnium Cultural i presidida per la filòloga Maria Cucurull. Ja compta amb 150 persones associades i preveu impulsar projectes propis i d’altres en xarxa amb organitzacions de Catalunya. En concret, treballarà en favor de la llengua i dels drets dels catalanoparlants des de l’activisme i la societat civil. Així, s’impulsaran campanyes adreçades a escoles i comerços, a promoure hàbits lingüístics en la quotidianitat, com el món educatiu o sanitari, i continguts en català especialment per al públic infantil i juvenil i als mitjans de comunicació.

Cultura Activa 5
 Presentació pública de Cultura Activa al Comú d'escaldes-Engordany / @culturactiva_ad

D’altra banda, des de Cultura Activa s’ha explicat que volen ser un nou agent de la societat civil que vetlli per la correcta aplicació de la Llei de llengua oficial. “Tot recordant que ser la única llengua oficial i tenir un estat propi no garanteix viure plenament en català i que cal una societat civil organitzada ambiciosa, exigent i mobilitzada, que pressioni les institucions i desplegui la seva tasca”, han detallat en declaracions a l'ACN.

Cultura Activa 3
Acte de presentació pública de Cultura Activa al Comú d'escaldes-Engordany /  @Catalonia_AD

També han indicat que aprofitaran l’estructura de l’organització per promoure estratègicament l’activitat cultural andorrana, des de la difusió d’actes existents, la creació de referents propis, fins a l’establiment de convenis amb altres agents culturals, com museus o teatres.

La presidenta, Maria Cucurull, estarà acompanyada per una junta transversal de persones procedents d’àmbits molt diversos amb l’objectiu comú de treballar per la llengua catalana i la cultura com a pilars fonamentals. L’entitat s’ha inaugurat oficialment aquest dijous amb un acte al Comú d’Escaldes.

Cultura Activa 1
El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, durant l'acte d'inauguració de Cultura Activa / @Catalonia_AD

Durant l'acte d'inauguració, el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha assegurat que existeix una gran oportunitat per garantir els drets lingüístics a Europa. “Tant a Catalunya com a Andorra hem de caminar amb pas ferm per treballar amb les institucions respectives perquè utilitzin totes les eines al seu abast perquè el català tingui el reconeixement que li pertoca”, ha sentenciat.

Més a Andorra