OBITUARI

Mor l'excap de Govern d'Andorra, Toni Martí

L'excap de Govern ha mort aquest dilluns als 59 anys d'un atac de cor al seu domicili
marti-discurs-any-nou-2017
photo_camera El cap de Govern d'Andorra, Toni Martí, el 2017 durant la gravació del discurs de cap d'Any | SFGA/CESTEVE

L'excap de Govern d'Andorra, Toni Martí, ha mort aquest dilluns als 59 anys d'un atac de cor al seu domicili, informa l'Agència de Notícies d'Andorra (ANA). Els cossos d'emergència l'han traslladat a l'hospital Nostra Senyora de Meritxell, però no s'ha pogut fer res per salvar-li la vida. La trajectòria política de Martí va començar el 1994 i, des d'aleshores, ha estat immers en aquesta activitat, primer com a parlamentari i més tard en l'àmbit comunal. Va ser conseller general en els períodes 1994-1997 i 1997-2001. El 2001 va tornar a ser escollit com a conseller general, càrrec que va ocupar fins al 2003, quan va presentar-se a les eleccions comunals d'Escaldes-Engordany i va esdevenir cònsol major d'aquesta parròquia.

toni_marti__SFGA
Imatge de l'excap de Govern, Toni Martí. | SFGA

El 2007 va ser reelegit en el càrrec i, poc abans de finalitzar el mandat, va decidir presentar-se a les eleccions nacionals tot liderant el projecte polític de Demòcrates per Andorra, on va complir dues legislatures com a cap de Govern (2011-2015 i 2015-2019).

A principis d'octubre d'aquest any, i després d'haver deixat la primera línia política, Toni Martí, juntament amb Jaume Bartumeu, va ser designat com a observador actiu en les negociacions entre Andorra i la Unió Europea per tancar l'acord d'associació. Es tractava d'una aposta expressa de Xavier Espot i va rebre el suport de tots els partits que participen en el pacte d'estat.

Dos dies de dol

El Govern d'Andorra ha anunciat que decretarà en les properes hores dos dies de dol nacional amb motiu de la defunció de Martí, i ha informat que l'equip mèdic del Servei d'Urgències de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell n'ha certificat la defunció a les 18.11 h.

L'executiu andorrà també ha destacat que durant l'etapa de Martí al capdavant del govern es va "culminar el procés d'obertura econòmica, d'homologació i de transparència internacional del país".

Durant els dos dies de dol nacional, les banderes exteriors dels edificis oficials romandran a mig pal i les banderes interiors portaran un crespó negre. L'executiu andorrà recorda que durant el dol nacional no es poden celebrar altres cerimònies públiques que no siguin les funeràries.