29.11.2021 |
Viure als Pirineus

OBITUARI

Mor Antoni Morell, escriptor i intel·lectual andorrà

Va consagrar la seva vida a l’ensenyament i a l’escriptura i va desenvolupar diversos càrrecs a l’administració andorrana.
Antoni Morell Bondia
Primer pla d'Antoni Morell/bondia.ad
Mor Antoni Morell, escriptor i intel·lectual andorrà

Aquest matí de diumenge, a les 8’30 del matí,  ha mort l’escriptor, advocat i intel·lectual andorrà Antoni Morell i Mora, després de no poder recuperar-se d'una indisposició que ha patit al bell mig del carrer Mossèn Enric Marfany, d'Andorra la Vella. Antoni Morell es dirigia, com ho feia cada matí per esmorzar, al Bar Sinquede, de la Plaça Guillemó.

Nascut a Barcelona el 1941 i resident a Escàs (La Massana) va cursar estudis de Filosofia, Teologia, Història Moderna i Contemporània i Dret. Va consagrar la seva vida a l’ensenyament i a l’escriptura i va desenvolupar diversos càrrecs a l’administració andorrana. Va exercir de secretari de la Sindicatura General entre el 1973 i el 1981 amb el síndic Julià Reig i de secretari general del primer Govern andorrà entre el 1981 i el 1984. Va ser una de les principals plomes de la literatura andorrana amb títols com Set lletanies de mort, La neu adversa, Passaport sense nom, o bé, El llarg caminar d’un home bo. Va ser cofundador de la revista Andorra 7 i membre fundador de l'Associació d'Escriptors del Principat d'Andorra l'any 1995.

En aquests moments, Antoni Morell estava enllestint la revisió de les seves memòries.

Antoni Morell a Cal Sinquede 2

(Antoni Morell a Cal Sinquede de la Plaça Guillemó/Foto: Xavier Fernández Hermoso)

Antoni Morell també va exercir d'advocat i va treballar a l'administració pública del Govern d’Andorra. També va ser ambaixador d'Andorra al Vaticà i va col·laborar en nombroses publicacions periòdiques, com el Diari d’Andorra, on publicava setmanalment, cada diumenge, el seu article d’opinió. Avui mateix, dia 5 de gener, Antoni Morell ha publicat al Diari d’Andorra el seu últim article: "L'any de la prudència, comptant amb les emergències".

https://www.diariandorra.ad/noticies/opinio/2020/01/05/l_any_prudencia_comptant_amb_les_emergencies_155619_1129.html

Anteriorment també havia publicat  a Poble Andorrà, Andorra 7, El Periòdic d’Andorra, Set Dies, Avui i La Vanguardia.

Biblioteca Antoni Morell i Mora

A partir del mes de juliol del 2017, la biblioteca de la Massana va passar a anomenar-se Biblioteca Antoni Morell i Mora. Va ser la forma en què el Comú de la Massana va voler retre homenatge a Antoni Morell, escriptor i veí d'Escàs. La decisió es va prendre per agrair a l'escriptor la donació de tota la seva biblioteca personal als fons documentals massanencs. Amb aquesta acció, Morell va voler contribuir a l'enriquiment cultural de la parròquia, a la vegada que evitar que els seus documents quedessin en l'oblit.

Reedició de Boris I, rei d’Andorra

El passat mes de març, Anem Editors reeditava la novel·la Boris I, rei d’Andorra. L’any 1984 Antoni Morell publicà Borís I, rei d’Andorra, obra pràcticament fundacional de la literatura andorrana. Aquesta novel·la, una de les més celebres de l’autor d’Escàs (la Massana), va ser durant molt de temps una de les referències de la literatura feta al Principat, per bé que actualment portava uns anys descatalogada i és poc coneguda per part de les noves generacions d’andorrans. Davant la necessitat d’evitar que els clàssics caiguin en l’oblit, Anem Editors va voler recuperar aquest text per tal de posar-lo novament a disposició dels lectors.

 

 


 

Mor Antoni Morell, escriptor i intel·lectual andorrà
Comentarios
Entrando en la página solicitada Saltar publicidad