RESIDUS

El Govern d'Andorra renova el conveni d'importació de residus de la Cerdanya

El màxim de tones que es podran portar al forn andorrà es manté en 10.000 tones
CTR Andorra 2
photo_camera Centre de Tractament de Residus d'Andorra, a la carretera de la Comella / CTR

El Govern d'Andorra ha aprovat aquest dimecres la renovació, per un any, de l'autorització d'importació de residus municipals pretractats de la Cerdanya per a la valorització energètica al Centre de Tractament de Residus d’Andorra (CTRA). Seguint l’acord de col·laboració entre el Govern i la Generalitat de Catalunya en matèria de residus, es valida la importació d’un màxim de 10.000 tones per any.

Així, la importació de residus s'emmarca dins l’acord entre el Principat d’Andorra i el Regne d’Espanya sobre el trasllat de residus. A aquesta entesa aplica el principi de proximitat geogràfica i d’aplicació dels criteris jeràrquics en les opcions de la gestió dels residus, prioritzant la valorització sobre l'eliminació i la utilització dels mètodes i les tecnologies més adequats per garantir un nivell elevat de protecció de la salut humana i del medi ambient. 

CTR Andorra
Centre de Tractament de Residus d'Andorra, a la carretera de la Comella / CTR

L'acord especifica que la planta de valorització energètica d'Andorra és adequada per valoritzar els residus, segons mètodes ambientalment racionals i eficients, i compleix amb els criteris de valorització energètica establerts en la directiva del Parlament Europeu i del Consell. A més, dona compliment a la jerarquia de gestió de residus establerta considerant més eficient la valorització energètica que la disposició en abocador.

Finalment, cal recordar que en aquest marc de col·laboració amb els territoris veïns, Andorra exporta prop del 70% dels residus generats al Principat per rebre una gestió ambientalment correcta i eficient.

comentaris