05.10.2022 |
Viure als Pirineus

PATRIMONI

Cal Pal d'Andorra edita un llibre de gran format per explicar l'origen de la pedra seca

El llibre de gran format conté imatges de Jaume Riba i text de l'arquitecte Pedro Azara
Pedra Seca Foto Jaume Riba
Una paret de pedra seca a Andorra / Foto: Jaume Riba
Cal Pal d'Andorra edita un llibre de gran format per explicar l'origen de la pedra seca

Un dels primers projectes de Cal Pal va ser el de Primera Pedra, engegat amb la voluntat de donar a conèixer i fomentar la preservació de les construccions de pedra seca del país. A més de l’exposició del desaparegut Jordi Fulla a la casa pairal, dedicada a explicar a través de les estructures de pedra seca els orígens d’Andorra, es va crear el lloc web de Primera Pedra, una guia 2.0 de la pedra seca al país (amb fotografies i fitxes de les principals construccions), i l’aplicació Primera Pedra. Aquesta innovadora app aporta informació geolocalitzada sobre els conjunts més importants d’aquest ric patrimoni en pedra seca i permet als usuaris aportar les construccions que coneguin.

Cal Pal Andorra(Foto: Cal Pal de la Cortinada al Principat d'Andorra / calpalandorra.com)

De tot el projecte neix ara el llibre “Primera Pedra, la pedra seca a Andorra”, amb fotografies del fotògraf Jaume Riba de moltes de les construccions que podem trobar a Andorra i textos de Pedro Azara, arquitecte i professor d’Estètica i Teoria de l’Art. Una obra única, de gran format, que ens recorda com a través d’aquest tipus d’estructures s’expliquen i es comprenen els orígens d’Andorra, des del fons de les valls fins a l’alta muntanya.

Cal Pal de la Cortinada

Cal Pal és una de les construccions més representatives de l’arquitectura vernacular andorrana. Tancada durant dècades, ha obert les seves portes per acollir i oferir un espai de reflexió i debat entorn a la identitat, els orígens i el patrimoni natural i cultural d’Andorra.

Cal Pal d'Andorra edita un llibre de gran format per explicar l'origen de la pedra seca
Comentarios