CRISI CORONAVIRUS

Andorra tanca els bars fins al 18 d'octubre

Molts establiments han interromput la seva activitat tot i que poden fer servei per emportar
dav
photo_camera Una cafeteria a Sant Julià de Lória/FS

El Consell de Ministres del Govern d'Andorra ha aprovat aquest dimecres l’aplicació de noves mesures excepcionals per fer front a la situació sanitària causada per la COVID-19. L’objectiu de les noves decisions és el d’ajudar a frenar la taxa de reproducció de la pandèmia, reduir la pressió i evitar una possible saturació del sistema sanitari i assegurar el model d’aïllament selectiu de les persones malaltes i dels seus contactes.

Així, i tal com han explicat el ministre Portaveu, Eric Jover, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, les noves mesures entraran en vigor a partir d’aquest dijous a la una de la matinada i tindran efecte fins al proper 18 d’octubre. “Cal respectar les mesures implementades així com seguir estrictament el confinament, en cas de ser contacte d’un positiu o ser cas actiu, per tal de frenar la taxa de contagis”, ha destacat Martínez Benazet.

D’aquesta manera, i dividit per sectors, les noves mesures a les escoles preveuen que l’ús de la mascareta sigui obligatori a totes les aules amb alumnes majors de 12 anys. Es manté l’ús de la mascareta per a totes les activitats extraescolars i els parcs infantils resten tancats.

Pel que fa als locals de restauració, el Govern decreta que els restaurants podran oferir servei de taula només entre les 12:00 i les 16:00 hores i les 19:00 i les 24:00 hores. A més, els establiments hauran de dur a terme un registre individual dels seus clients. Es manté el nombre màxim de cinc persones per taula i aquestes han d’estar separades obligatòriament per les distàncies mínimes estipulades. Amb relació als bars, el ministre ha indicat que no es podran oferir serveis ni a l’interior ni a l’exterior dels establiments, però si que es podrà fer el servei per endur. L’aforament dels locals comercials es limita a 1 persona per cada 4m2.

En relació als centres mèdics, i més concretament per a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, es limiten les visites als pacients que romanguin ingressats seguint les indicacions del centre hospitalari. En aquest sentit, el ministre de Salut ha recordat que s’ha activat la fase 2 del pla de contingència de l’Hospital. Als centres sociosanitaris queden anul·lades les sortides dels usuaris així com també les visites de persones de l’exterior.

Finalment, en l’àmbit cultural l’Executiu ha reduït l’aforament de les instal·lacions que acullin activitats culturals fins al 30% de la seva capacitat i, a més, els organitzadors han de seguir presentant un protocol específic al Ministeri de Salut i que aquest l’aprovi per tal de poder-los dur a terme. Les competicions esportives nacionals queden suspeses i les competicions internacionals també, a excepció d’aquelles que autoritzin el Ministeri de Salut específicament. Els entrenaments queden reduïts a grups de 4 persones en espais coberts i 8 persones a l’exterior.

L’Escola Andorrana de Segona Ensenyança d’Encamp tancarà durant 14 dies

El ministre Portaveu, Eric Jover, també ha informat que els ministeris de Salut i d’Educació han acordat el tancament temporal de l’Escola Andorrana de Segona Ensenyança d’Encamp durant catorze dies.

La decisió arriba després que el cribratge específic a alumnes i professors que s’hi ha dut a terme hagi evidenciat que hi ha més positius asimptomàtics. En aquest sentit, Jover ha explicat que la formació dels alumnes seguirà de manera telemàtica.