INFRAESTRUCTURES

El Tribunal de Corts absol la líder de Stop Violències del delicte de desprestigi de les institucions andorranes

Vanessa Mendoza reconeix que no s’esperava aquesta resolució i celebra que hi hagi una “separació real” de poders.
Vanessa Mendoza tribunal de Corts 1
photo_camera L'activista andorrana Vanessa Mendoza atenent els mitjans de comunicació després de conèixer la sentència / Albert Lijarcio

El Tribunal de Corts d'Andorra ha decidit absoldre l'activista que defensa el dret de les dones a la interrupció voluntària de l'embaràs, prohibida al Principat en tots els supòsits. La sentència, favorable a Vanessa Mendoza Cortés, s'ha donat a conèixer aquest dimecres. A la sortida de la sala on ha tingut lloc la lectura, la presidenta de l'entitat Stop Violències ha dit que "ha guanyat la llibertat d'expressió", tenint en compte que se l'acusava d'un delicte menor continuat contra el prestigi de les institucions per les expressions que va utilitzar durant la seva participació, l'any 2019, al Comitè de l'ONU per a l'eliminació de la discriminació envers la dona. El tribunal tampoc aplicarà cap sanció en concepte de responsabilitat civil.

Vanessa Mendoza tribunal de Corts 3
L'activista andorrana Vanessa Mendoza arribant a la Seu de la Justícia amb el seu advocat, Miquel Bellera / Albert Lijarcio

Mendoza Cortés ha afirmat que la sentència "és un triomf de la lluita social", però que això no treu que hagi passat, ha dit, cinc anys sentint un "linxament"; que han "rebentat" la seva imatge i la feina al capdavant de l'associació. Així, considera que la decisió del tribunal suposa un inici de "reparació".

L'activista veu positiu que aquest procés hagi pogut "despertar consciències" i ha instat a continuar lluitant davant, ha indicat, un "govern perillós" que "no dubta a perseguir i represaliar a la ciutadania". En aquest sentit, creu que caldria demanar dimissions, entre elles les del cap de l'executiu del Principat, Xavier Espot, perquè, ha reblat: "Ningú ha demostrat encara que he mentit".

Vanessa Mendoza tribunal de Corts 2
L'activista andorrana Vanessa Mendoza rebent abraçades després de conèixer la sentència / Albert Lijarcio

Per la seva banda, el seu advocat, Miquel Bellera, s'ha mostrat satisfet amb la sentència i ha dit que la justícia ha fet un treball "exemplar" en l'aplicació del dret i els estàndards europeus. També ha dit que aquesta senta un precedent al país en la defensa de la llibertat d'expressió on, ha detallat, hi havia una mancança de jurisprudència.

La sentència no és ferma i, per tant, es pot recòrrer. Pel que fa a les despeses del procediment, aquestes s'assumiran d'ofici. Cal tenir en compte que la fiscalia demanava una pena de multa de 6.000 euros, als quals hi sumava uns altres 6.000 en concepte de responsabilitat civil i una inhabilitació de sis mesos per a càrrec públic.