MUNICIPIS

La Vall de Boí restaurarà els barrancs actius que afecten als nuclis urbans amb fons Next Generation

Els barrancs actius afecten als nuclis urbans del Pla de l’Ermita, Taüll, Boí, Erill, Barruera, Cardet i Durro

barranc Erill la Vall
photo_camera Barranc d'Erill la Vall a la Vall de Boí / vallboi.com

L’Ajuntament de la Vall de Boí ha sol·licitat una subvenció a la Fundació Biodiversitat, amb càrrec a fons Next Generation, per a la realització d’actuacions de renaturalització i resiliència als entorns fluvials de la Vall. El projecte, que té un cost inicial de 2.427.200€, en cas de ser aprovat amb un finançament del 95%, s’iniciarà en el moment de la Resolució de la Convocatòria i finalitzarà l’any 2025.

La Vall de Boí és un municipi format per diferents nuclis urbans situats en petits espigons naturals sobre el fons de la vall. La demanda d’habitatges i turística ha incrementat la vulnerabilitat i l’exposició, i amb això el risc.

barranc Erill la Vall
Barranc d'Erill la Vall a la Vall de Boí

Recents estudis universitaris d’àmbit internacional ha posat de manifest el gran nombre i severitat dels esdeveniments esdevinguts durant el segle passat. L’any 2021, un dels barrancs més actius (Esvomegada d’Erill) fou seleccionat per rebre una important inversió Europea (Projecte Phusicos), destinada al coneixement, sensibilització i infraestructures de correcció mitjançant tècniques basades en la natura (NBS) i millora de la biodiversitat. Tanmateix, la inversió rebuda no permet abordar la totalitat del projecte «esvomegada», ni de la resta de barrancs que afecten potencialment les zones urbanes de Taüll, Boí, Erill la Vall, Barruera, Cardet i Durro.

L’objectiu general del projecte és el de conscienciar a la població de la vall del risc associat a l’activitat torrencial, planificació forestal i urbanísticament del territori i dissenyar i implementar per a això les solucions NBS «Natura Based Solutions» sostenibles.