04.12.2022 |
Viure als Pirineus

OPERACIÓ ANTITERRORISTA

Sorpresa entre els veïns del Pont de Suert per l'operació antiterrorista duta a terme al casc antic

Durant unes cinc hores va estar acordonada la plaça Mercadal i els veïns no van poder circular pels carrers adjacents
Pont de Suert plaça Mercadal
El bloc amb roba estesa és on vivia el detingut a Saragossa amb la seva mare / Marta Lluvich
Sorpresa entre els veïns del Pont de Suert per l'operació antiterrorista duta a terme al casc antic

 Totes les converses dels veïns del Pont de Suert d'aquest dimarts giren entorn de l'operació antiterrorista que la Guàrdia Civil va dur a terme ahir al centre històric de la localitat. La majoria dels veïns mostraven sorpresa pel desplegament policial que van veure amb agents armats i acordonant la plaça del Mercadal. Aquest fet va causar molta "sorpresa" i "expectació" als veïns. Pere Escoll, copropietari d'un bar de la plaça, ha explicat que els agents van fer aixecar als clients de la terrassa del bar i abandonar la zona. La persona que van detenir a Saragossa compartia habitatge al Pont de Suert amb la seva mare, però la majoria de veïns no el coneixen i altres diuen solament haver-lo vist algun cop pel carrer.

Al Florian el desplegament policial el va agafar fora de casa. Ell viu al mateix bloc de pisos on viu el detingut amb la seva mare. Aquest veí reconeix haver-lo vist molt poques vegades.

Quan Florian es dirigia cap a casa es va trobar amb el fort desplegament policial i amb agents armats a tots els carrers que donaven a la plaça del Mercadal. En un primer moment no el van deixar passar i a mesura que avançava l'escorcoll el van acompanyar fins a casa seva, just a sota del pis on els agents realitzaven l'escorcoll. Al Florian el va sorprendre el desplegament i assegura que "mai havíem vist un dispositiu d'aquestes característiques" al Pont de Suert.

Pont de Suert habitatge detingut
Habitatge del detingut, a la plaça Mercadal del Pont de Suert / Marta Lluvich

El Cristian, un veí de Lleida que està allotjat a un hostal de la plaça Mercadal, va viure tot el desplegament policial des de darrere de la finestra del mateix hostal. Aquest veí diu que "tot va ser molt ràpid" i narra que van arribar els jeeps dels agents i van entrar a l'edifici. Els veïns que es trobaven a l'Hostal van quedar "molt sorpresos" pel "fort" desplegament d'agents encaputxats i armats.

L'alcalde del Pont de Suert, José Antonio Troguet, ha reconegut haver-li agafat "per sorpresa" el dispositiu i ha afirmat: "no estem acostumats" a fets com aquests. Troguet ha explicat que al centre històric van aparèixer una quinzena de vehicles de la Guàrdia Civil amb les matrícules camuflades o sense números i en van sortir una vintena d'agents "fortament armats" i amb armilles antibales. Seguidament, van acordonar la zona i no van deixar entrar ni sortir ningú de la plaça del Mercadal. Passada una hora van deixar entrar i sortir els veïns, sempre, acompanyats per agents. L'escorcoll va durar més de quatre hores.

Pont de Suert habitatge detingut 2
Plaça del Mercadal del Pont de Suert / Marta Lluvich

Alguns veïns han relatat que els agents van sortir de la casa amb més d'una caixa plena i van poder veure entrar en jove detingut emmanillat i conduït per la Guàrdia Civil a l'interior del bloc de pisos on viu amb la seva mare.

En un primer moment alguns veïns reconeixen haver passat "por". Avui als carrers del Pont de Suert no es parlava d'una altra cosa i el lloc més concorregut ha estat el quiosc per comprar el diari i saber alguna cosa més del que van veure i viure al centre històric del Pont de Suert. Tots confien tornar a la tranquil·litat que regna cada dia a la capital de l'Alta Ribagorça.

Sorpresa entre els veïns del Pont de Suert per l'operació antiterrorista duta a terme al casc antic
Comentarios