04.12.2022 |
Viure als Pirineus

LLIBRES

Presenten a Sant Climent de Taüll “La pintura mural romànica a la Vall de Boí” de Montserrat Pagès

La presentació tindrà lloc aquest diumenge 9 d'octubre a Sant Climent de Taüll i s'emmarca en les  Jornades Europees de Patrimoni 2022.
Pintura mural romànica de la Vall de Boí
'Pintura mural romànica de la Vall de Boí' de Montserrat Pagès, editat per Edicions Salòria / FS
Presenten a Sant Climent de Taüll “La pintura mural romànica a la Vall de Boí” de Montserrat Pagès

Aquest diumenge, 9 d'octubre, tindrà lloc a Sant Climent de Taüll la presentació del llibre “La pintura mural romànica a la Vall de Boí” de Montserrat Pagès. L'acte, que començarà a les 13'00h, s'emmarca en les Jornades Europees de Patrimoni 2022. El llibre, editat pel segell pirinenc Edicions Salòria, compta amb el suport de l'Ajuntament de la Vall de Boí, el Centre del Romànic de la Vall de Boí, la Diputació de Lleida i l'Institut d'Estudis Ilerdencs.

La pintura mural romànica a la Vall de Boí, de Montserrat Pagès, presenta els tres conjunts pictòrics d'aquesta vall pirinenca. Sant Joan de Boí, Sant Climent de Taüll i Santa Maria de Taüll, tots tres al museu d'Art de Catalunya, i les descobertes recents a l'església de Sant climent de Taüll. S'identifiquen i detallesn els programes, les imatges i les escenes, la majoria acompanyades de fotografia, per facilitar-ne la comprensió. Cadascun d'ells s'estudia també des del punt de vista de l'estil pictòric, tot diferenciant, si s'escau, els diferents mestres que hi participaren, i de la tècnica, el fresc romànic, i dels pigments.

Cartell presentació llibre pintures romàniques a la vall de boí

La lectura d'aquest moment àlgid de la pintura romànica catalana, des de finals del segle XI fins als primers decennis del XII, va precedida d'uns textos sobre la descoberta d'aquest patrimoni i del seu salvament, als primers decennis del segle XX. I de la història de la vall, quan se la disputaven bisbes i comtes.

Montserrat Pagès
Montserrat Pagès al MNAC / Josep Losada

L'autora

Montserrat Pagès i Paretas, doctora en Història de l'Art, ha estat conservadora de pintura romànica al MNAC. muntà la nova sala de romànic (1994-1995), amb la nova instal·lació dels absis, raó per la qual ha estat molt vinculada a la Vall de Boí. Membre de la Societat Catalana d'Estudis Litúrgics i Societat Catalana d'Estudis Històrics, de l'Institut d'Estudis Catalans i de la Société Nationale des Antiquaires de France (Musée du Louvre). Dels seus llibres destaquen Sobre pintura romànica catalana (2005); Pintura mural sagrada i profana, del romànic al primer gòtic ( 2012); Pintura catalana. El romànic (2015).

Presenten a Sant Climent de Taüll “La pintura mural romànica a la Vall de Boí” de Montserrat Pagès
Comentarios